Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE BAĞLI FİİLLERDE TEK İDARİ PARA CEZASI UYGULAMASI PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2017

Image

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine bağlı fiillerde uygulanacak  idari para cezalarında düzenleme yapılmış olup, buna göre Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin idari para cezası uygulamalarında, gerçekleşmiş olan fiile ilişkin idari para cezasının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda karşılığının olması durumunda, idari para cezası uygulaması 5510 sayılı Kanun’a göre yapılacak ve aynı fiilden dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanuna göre ayrıca usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

Bilindiği üzere, 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Vergi Kanunlarında ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” ve “Muhtasar Beyanname” birleştirilmiş ve yeni oluşturulan beyannameye “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adı verilmiştir.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müştereken yetkili kılınmıştır.

İdari Para Cezası Uygulamaları

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin hem 193 sayılı Gelir Vergisi Mevzuatına hem de 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası mevzuatına tabi olması nedeniyle idari para cezası uygulamalarında soru işaretleri oluşmuştu.

Söz konusu karışıklığın giderilmesi ve olası çift idari para cezası uygulamalarının önüne geçilmesi amacıyla, 7020 sayılı“Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 8. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. Maddesine;

“Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesi uyarınca verilmesi gereken beyanname ile ilgili olarak bu maddeye veya 352 nci maddeye göre ceza kesilmesini gerektiren fiillerin, aynı zamanda 5510 sayılı Kanun uyarınca idari para cezası kesilmesini gerektirmesi durumunda aynı fiillerden dolayı bu madde ve 352 nci madde

uyarınca ayrıca ceza kesilmez.” fıkrası eklenmiştir.

Söz konusu düzenlemeye göre; Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine ilişkin idari para cezası uygulamalarında, gerçekleşmiş olan fiile ilişkin idari para cezası uygulamasının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda karşılığının olması durumunda, idari para cezası uygulaması 5510 sayılı Kanun’a göre yapılacak ve aynı fiilden dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanuna göre usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.

Yürürlük

İlgili madde, Kanunun Resmi Gazetede yayımlanma tarihi olan 27 Mayıs 2017 itibari ile yürürlüğe girmiştir. pwc

Söz konusu Kanun aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.