Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kaplıca hamamlarında müşterilere tedavi amaçlı verilen hizmetlerde KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
03 Kasım 2015

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

KAHRAMANMARAŞ   VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

Sayı

:

47285862-130[28-2015/09]-23

03/11/2015

Konu

:

Kaplıca hamamlarında müşterilere tedavi amaçlı verilen   hizmetlerde KDV oranı

 

 

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Şirketiniz bünyesinde konaklama hizmetine ek olarak …….. Valiliği İl Sağlık Müdürlüğünden almış olduğunuz "Kaplıca Tesisi İşletme İzni Belgesi"ne istinaden kaplıca hamamları açtığınız ifade edilmekte ve bu kaplıca hamamlarında işletmenizde konaklayan müşterilerinizin yanı sıra dışarıdan tedavi amaçlı gelen müşterilere de hizmet verildiği belirtilerek, söz konusu hamamlara tedavi amacıyla gelen müşterilerinize düzenlenecek faturalarda uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. 

            KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK)' na ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu BKK eki (II) sayılı listenin B/21 inci sırasında, "İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri" ibaresi yer almaktadır. 

            Özelge talep formunuz ekinde yer alan …. tarihli ve … ruhsat no.lu Kaplıca Tesisi İşletme İzni Belgesi'nde; kaplıca tedavisinde kullanılacak doğal tedavi unsurları belirtilmiş olup, suyun tıbbi balneolojik tanımında ise, muhtelif hastalıkların tedavisinde ve rehabilitasyon amacıyla kullanılabilir nitelikte olduğu ifade edilmiştir.

            Buna göre; işletmenizin insan sağlığına yönelik olarak vermiş olduğu kaplıca tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin, (II) sayılı listenin B/21 inci sırası uyarınca % 8 oranında KDV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

  Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

  (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.