Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SAT VE GERİ KİRALA İŞLEMLERİYLE İLGİLİ 6728 SAYILI KANUN’LA KDV KANUNU’NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR YAPILDI PDF Yazdır e-Posta
04 Ekim 2016

Image

Özet: Sat ve geri kirala işlemleriyle ilgili olarak 6728 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin açıklamaların yer aldığı 7 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 4 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sat ve geri kirala işlemleriyle ilgili olarak söz konusu Tebliğ’de önemli gördüğümüz hususlar aşağıda özetlenmiştir:

  • Tebliğ’de, sat ve geri kirala işlemleri kapsamında taşınır mal teslimlerindeki KDV istisnasının, 6728 Sayılı Kanun’un Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihten (09.08.2016) sonra yapılan sözleşmeler için uygulanacağı ifade edilmektedir.
  • Tebliğ’de, KDVK 17/4-r maddesine göre sat ve geri kirala işlemine konu olan taşınmazın bir şirketin aktifinde iki tam yıl süreyle bulunup bulunmadığına ilişkin yapılacak hesaplamada, taşınmazın kiracı tarafından ilk elde edildiği tarihin dikkate alınacağı ve hesaplamaya finansal kiralama şirketinin aktifinde bulunduğu sürelerin de dahil edileceği ifade edilmektedir.

Sat ve geri kirala işlemleriyle ilgili olarak 6728 sayılı Kanun ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nda yapılan değişikliklere ilişkin açıklamaların yer aldığı 7 seri numaralı "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" 4 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Sat ve geri kirala işlemleriyle ilgili olarak söz konusu Tebliğ'de önemli gördüğümüz hususlar aşağıda dikkatinize sunulmaktadır.

1. Sat ve geri kirala işlemine konu olan her türlü taşınır mallar 6728 sayılı Kanun ile KDVK' nun 17/4-y maddesine eklenmek suretiyle KDV istisnası kapsamına dahil edilmiş ve söz konusu düzenleme 02.08.2013 tarihinden itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmişti. Ancak, Tebliğ'de finansal kiralama şirketlerinin, katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının 6361 sayılı Kanun kapsamında, taşınırları sahibinden satın alıp bizzat sahibine geri kiralaması işlemlerinde istisnanın, söz konusu değişikliğin Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihten (09.08.2016) sonra yapılan sözleşmelerde uygulanacağı belirtilmiştir.

2. 6728 sayılı Kanun ile KDVK 17-4/r maddesine eklenen bir hüküm uyarınca sat ve geri kirala işlemine konu edilen taşınmazların kiracı tarafından üçüncü kişilere satışında, en az iki tam yıl aktifte bulundurma süresinin hesabında, bu taşınmazların finansal kiralama şirketi, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankalarının aktifinde bulunduğu sürelerin de dikkate alınması sağlanmıştı.

Tebliğ'de KDVK 17/4-r maddesine göre taşınmazın bir şirketin aktifinde iki tam yıl süreyle bulunup bulunmadığına ilişkin yapılacak hesaplamada, taşınmazın kiracı tarafından ilk elde edildiği tarihin dikkate alınacağı ve hesaplamaya finansal kiralama şirketinin aktifinde bulunduğu sürelerin de dahil edileceği belirtilmiştir. Bu işlemlere ilişkin Tebliğ'de aşağıdaki örnek verilmiştir:

"Örnek 12: (A) Ltd. Şti. 100 m² büyüklüğündeki arsayı (B) A.Ş.nden 20/7/2013 tarihinde satın alarak aktifine kaydetmiş, 1/1/2015 tarihinde bu taşınmazı 3065 sayılı Kanunun (17/4-y) maddesi kapsamında (D) finansal kiralama şirketine devretmiş ve 31/12/2015 tarihinde geri almıştır. (A) Ltd. Şti. bu taşınmazı 5/5/2016 tarihinde satmıştır.

3065 sayılı Kanunun (17/4-r) maddesine göre taşınmazın (A) Ltd. Şti.nin aktifinde iki tam yıl süreyle bulunup bulunmadığına ilişkin yapılacak hesaplamada, taşınmazın (D) finansal kiralama şirketinin aktifinde bulunduğu süre de dikkate alınacaktır. Bu çerçevede, taşınmazın (A) Ltd. Şti. tarafından satın alındığı 20/7/2013 tarihi ile satıldığı 5/5/2016 tarihi arasında iki tam yıllık süre geçtiğinden bu satış KDV'den istisna olacaktır."

Yukarıdaki örnekten de görülebileceği üzere, sat ve geri kirala konusu taşınmazların kiracı tarafından üçüncü kişilere satışında, en az iki tam yıl aktifte bulundurma süresinin belirlenmesinde, taşınmazın kiracı tarafından ilk elde edildiği tarihin dikkate alınması ve hesaplamaya finansal kiralama şirketinin aktifinde bulunduğu sürelerin de dahil edilmesi gerekmektedir. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.