Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖLÜM AYLIĞI ALAN KIZLARA EVLENİRKEN ÇEYİZ PARASI PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2017

Image

1. Soru: Babamdan ölüm aylığı alıyordum, evlendiğim için aylık kesildi. Çeyiz parası almıştım. Boşanırsam tekrar babamdan ölüm aylığı alabilir miyim? (Şeyma Ş.)

Cevap: Babasından ölüm aylığı alan kız çocuklarına SGK evlilik halinde çeyiz parası öder. Çeyiz parası ölüm aylığının iki yıllık tutarı kadardır. İki yıl içerisinde kız çocuğu boşanırsa tekrar hak sahibi haline gelir ancak iki yıllık ölüm aylığını peşin olarak aldığı için bu sürenin bitiminden itibaren yeniden aylık alabilir.

2. ÇALIŞMADAN BEKLEYİN

Soru: Emekli olabilmek için yaşı bekliyorum. İki yıl daha var emekliliğime. Önceki işimden ayrıldım ve işsizlik maaşı alıyorum. Bu sürede gelir testi yaptırmam gerekir mi? Bir de çalışmak yerine çalışmadan günü beklesem emekli aylığım düşer mi? (Cemal Y.)

Cevap: İşsizlik sigortasından maaş alınan dönemde işsizlerin genel sağlık sigortası primi İŞKUR tarafından ödenir. Dolayısıyla işsizlik maaşı aldığınız süre boyunca gelir testi yaptırmanıza gerek yok. Emekli aylığının hesabında 2008 ve 1999 öncesi çalışması bulunan kişilerin 2008’den sonra prim günleri arttıkça eğer SGK’ya bildirilen prime esas kazanç da düşük ise emekli aylıklarında düşme olabiliyor. Kendi durumunuza göre eğer prime esas kazancınız düşük ise çalışmadan emekliliği beklemeniz lehinize olabilir.

3. SAĞLIK RAPORU ALMAK ŞART

Soru: İkinci çocuğuma hamileyim. Doğum öncesi 8 haftalık iznimi doğum sonrasında kullanmak istiyorum. İşverenim sağlık raporu istiyor. Bu izni daha sonra kullanmak benim hakkım değil mi? (Kezban S.)

Cevap: Kadın çalışanlar tekil gebeliklerde doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere doğum izni hakkına sahiptirler. Doğum öncesindeki 8 haftalık izin süresinin 5 haftasının doğum sonrasına aktarılması mümkündür. Ancak bu iznin doğum sonrasında kullanılabilmesi için hamile kadın çalışanın doktordan çalışabilir raporu alması gerekir. Bu rapor alınmadan iznin doğum sonrasına aktarılması mümkün değildir.

4. ASKERLİK BORÇLANMASI YAŞI ÖNE ÇEKEMEZ

Soru: 2013'te sigorta girişim var ve 2015'te askere gittiğim için sigortam kesildi. Şu an yurtdışında çalışıyorum. Türkiye’de sigortam yatmıyor. Sigortam yatmadığı için ileride bir sorun yaşar mıyım? (Şahin D.)

Cevap: İlerleyen dönemde emekliliğiniz için gün eksiğinizin bulunması halinde askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Sigorta girişiniz askerlik öncesi olduğu için askerlik borçlanmasıyla emekliliğinizi öne çekme şansınız bulunmuyor. Bulunduğunuz ülkeye göre hizmet birleştirme veya yurtdışı borçlanmasıyla Türkiye’den emekli olabilirsiniz.

5. BAĞ-KUR'LULAR DİKKAT: PRİMLERİ ERTELEMEYİN

Soru: 1996'da 5 yıl kendi dükkanımı işlettim. Odaya da üyeydim. Geriye dönük olarak Bağ-Kur’lu olamaz mıyım? (Fatih Ç.)

Cevap: 1 Ekim 2008 öncesindeki vergi kayıtlarına yönelik işlem yapılarak Bağ-Kur kaydı açılamıyor. Emeklilik yaklaştıkça geçmişe dönük günlerin önemi çok artıyor. Bu nedenle özellikle Bağ-Kur’luların ileride yatırırım veya prim öderim diyerek sigorta işlemlerini ertelememesi çok önemli.

6. İKİ YIL DAHA GELİR TESTİNE GEREK YOK

Soru: Oğlum haziranda üniversiteden mezun olacak, 23 yaşında. Benim üzerimden sağlık hizmeti almaya devam edecek mi, yoksa gelir testine mi girmeli? (Hanefi Ş.)

Cevap: Üniversiteden mezun olanlar 25 yaşını geçinceye kadar olmak üzere 2 yıl daha anne veya babası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilir. Ayrıca gelir testi kalkmadı, prim 53 TL olarak sabitlenince yalnızca primi devlet tarafından ödenecek kişilerin tespit edilmesi için yapılıyor. Oğlunuzun gelir testine girmesi gerekmiyor.

7. 55 YAŞINDA EMEKLİLİK

Soru: 1967 doğumluyum. 1986'da ilk kez sigortalı oldum. 12 yıl çalıştım. Yaştan emekli olabileceğimi söylediler. Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim? (Akif K.)

Cevap: 49 yaşında 5300 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresiyle normal emekli olursunuz. 2016'da yaşı doldurmuşsunuz ancak prim gününüz yetmediği için emekli olamazsınız. 55 yaşında 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günüyle yaştan emekli olma hakkınız var. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/-okan-guray-bulbul/olum-ayligi-alan-kizlara-c2evlenirken-ceyiz-parasi-c2-c2/haber-616167

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.