Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
CARİ DÖNEM VERGİ VE PRİMLERİNİN ÖDENMEMESİ YAPILANDIRMAYI BOZAR MI? PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2017

Image

6736 Yasa ile vergi ve SGK borçlarını taksitlendirdik. Taksitleri öderken ayrıca güncel çıkan vergi borçlarını (KDV, Stopaj, Kurumlar vb.) ödemediğimizde 6736 ile yapılan taksitlendirme bozulur mu? Yani taksitleri ödesek ancak güncel vergileri ödemezsek, 6736 taksitlendirme iptal olur mu?

Yıllık gelir veya kurumlar vergileri, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, KDV ve ÖTV borçları için 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunan mükelleflerin, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verecekleri beyannameler üzerinden tahakkuk ettirilen vergileri, çok zor durum olmaksızın zamanında ödemeleri gerekiyor.

Taksit ödeme süresince beyan üzerinden tahakkuk eden vergilerin vadesinde ödenmesi şartı, bir takvim yılında her bir vergi türü için en fazla iki kez ihlal edilebilecek.

Taksit ödeme süresince beyan edilen gelir veya kurumlar vergileri, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, KDV ve ÖTV beyannameleri üzerinden tahakkuk eden vergilerin bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödenmemesi halinde, üçüncü ihlale konu verginin vadesinin rastladığı ayın sonuna kadar ödenen taksitler için Kanun hükümlerinden yararlanılacak, bu tarihten sonra ise Kanun kapsamında ödeme hakkı kaybedilecek. Yaklaşım Dergisi

Aynı durum, SGK prim borçlarının yapılandırılması halinde de söz konusu. Taksit ödeme süresince tahakkuk edecek cari ay sigorta primlerinin de çok zor durum olmaksızın süresinde ödenmesi gerekiyor. Taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin süresinde ödenmesi şartı, bir takvim yılında en fazla iki kez ihlal edilebilecek. Bir takvim yılında ikiden fazla cari aya ilişkin primlerin ödenmemesi halinde, üçüncü cari aya ilişkin primin yasal ödeme süresinin sona erdiği ayı takip eden aylardan başlanarak Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek. Kanunda öngörülen hükümlerden ödenen tutar kadar yararlanılacak. 

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.