Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
FAZLA MESAİ YAPMAK İSTEMEYEN İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİ PDF Yazdır e-Posta
06 Nisan 2017

Image

SORU:

İşveren, fazla mesai yapmak istemeyen işçinin iş sözleşmesini feshedebilir mi?

YANIT:
İş Kanunu'na göre, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışma fazla çalışma, haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda, 45 saate kadar yapılan çalışmalar ise fazla sürelerle çalışmadır.

Kanuna göre, hem fazla çalışma, hem de fazla sürelerle çalışma için işçinin onayının alınması zorunludur. İşçi, onayı alınmadan fazla çalışmaya zorlanamayacak, haklı nedenlerle iş sözleşmesine son verilemeyecektir. Kanunda bu konuda açıklık olmamasına rağmen, ilgili yönetmeliğe göre, fazla çalışma ihtiyacı olan işverenin bu onayı her yıl başında işçilerden yazılı olarak alması ve işçi özlük dosyasında saklaması gerekir.

Ancak, zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılacak fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için işçinin onayının alınması gerekmediği gibi, 18 yaşını doldurmamış işçilere, sağlıkları uygun olmayan işçilere ve kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamayacaktır.

İşveren, fazla mesai konusunda işçinin onayını almasına rağmen fazla mesaiye kalmayan işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilecek, Yargıtaya göre de, işçiden fazla mesai konusunda önceden izin alınmamış olsa dahi, işyerinde sürekli olarak fazla mesai yapan, ücreti de düzenli olarak ödenen işçinin sonradan onayının alınmadığını ileri sürmesi iyiniyet kurallarına uygun düşmeyecektir. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.