Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN FAZLA SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞVERENLERİN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VE KISMİ PRİM ERTELEME İŞLEMLERİNDEN YARARLANMALARI PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2017

Image

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanmış olan 17.03.2017 tarihli Duyuru ile 5510 sayılı Kanunun Ek 9. Maddesi kapsamında 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin asgari ücret desteği ve kısmi süreli prim erteleme işlemlerinden nasıl yararlanacakları açıklamıştır.

6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi 18.01.2017 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 27.01.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

İlgili Kanun metni ile, ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin de asgari ücret desteğinden faydalandırılmaları sağlanmıştı, SGK yayımlamış olduğu duyuru ile ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin asgari ücret desteği ve kısmi prim erteleme işlemlerine ilişkin usul ve esasları açıklamıştır.

1-Asgari Ücret Desteği

2017 yılında 5510 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi kapsamında (Ev hizmetlerinde) 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin, 2017 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı 110 TL ve altı tutarlarda olan sigortalıların, 2017 yılında tescil edilen işyerleri için ise çalışan tüm sigortalıların çalışma gün sayısının 3.33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar sigortalı başına asgari ücret desteği verilecektir.

Daha önce 2017/Ocak dönemi için sigorta prim borçlarını ödeyen söz konusu işverenlerin asgari ücret destekleri 2017/Şubat ayı prim borçlarına, 2017/Ocak ve 2017/Şubat ayı prim borçlarını ödeyen söz konusu işverenlerin asgari ücret destekleri ise 2017/Mart ayı prim borçlarına mahsup edilecektir.

2- Kısmi Erteleme

5510 sayılı Kanunun Ek-9 uncu Maddesi kapsamında (Ev Hizmetlerinde) sigortalı çalıştıran işverenler de, sigorta prim borçlarının kısmi süreli ertelenmesinden faydalanabilmektedir.

Buna göre;

Damga vergisi ile işsizlik sigortası primleri dışında erteleme kapsamına giren aylarda ödenecek olan sigorta prim tutarının asgari ücret desteğine esas gün sayısının 20,70 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan az olması halinde ödenecek sigorta prim borcu kadar erteleme yapılacaktır.

- 2016 ve öncesinde tescil edilmiş olan işyerleri için, 2016/2 döneminde asgari ücret desteğine esas gün sayısının 20,70 TL ile çarpımı sonucunda bulunacak tutar kadar

- 2017 yılında ilk defa tescil edilmiş işyerleri için ise, 2017/2 döneminde asgari ücret desteğine esas gün sayısının 20,70 TL ile çarpımı sonucunda bulunacak tutar kadar erteleme yapılacaktır.

Sigorta prim borçlarının ertelenmesini istemeyen işverenlerin erteleme kapsamına girmeyen sigorta prim borçları ile damga vergisi ve işsizlik sigortası prim borçlarını ödedikten sonra tekrar borç sorgusu yaparak ertelenmekte olan sigorta prim borçlarını ödeyebileceklerdir.

3- Prim Ödeme Süresinin Uzaması

SGK ile bankalar arasındaki tahsilat sistemlerindeki sıkıntı nedeniyle 2017/Ocak ayına ilişkin sigorta prim alacaklarının son ödeme tarihi 07.03.2017 tarihine uzatılmıştı.

Buna göre; 5510 sayılı Kanunun Ek-9 uncu Maddesi kapsamında (Ev Hizmetlerinde) sigortalı çalıştıran ve 2017/ Ocak ayına ilişkin primleri gecikme zamlı ve teşviksiz olarak ödeme yapan işverenlerin tahsilatlarında SGK tarafından güncelleme yapılmış olup, bu çerçevede, 2017/Ocak ayına ilişkin teşvik tutarları sonraki ayın sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. pwc

Söz konusu duyuruya aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.