Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İSTİRAHATLİ İKEN YAPILAN ÜCRET DIŞINDAKİ ÖDEMELERİN PRİME TABİ TUTULMASI PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2017

Image

İşverenler tarafından sigortalılara yapılan ücret ödemeleri ödendikleri ay ile diğer ödemeler ise öncelikle ödendikleri ayla ilişkilendirilerek prime tabi tutulur. Ücret dışındaki ödemelerin yapıldığı aylarda sigortalının kazancı prime esas kazancın üst sınırını aşıyorsa, aşan tutar, takip eden iki ayın prime esas kazancına ilave edilerek bildirimde bulunulur.

Sigortalıların istirahatli oldukları ve hiç çalışmadıkları aylarda yapılan ücret dışındaki ödemelerin tamamı, çalışılmayan ayların sigorta primine esas kazancı “0” olduğundan, takip eden en fazla iki ayın sigorta primine esas kazancına dahil edilerek bildirimde bulunulur. Eğer ödemenin yapıldığı ayı takip eden her iki ayın prime esas kazancı üst sınırı aşıyorsa yapılan bu ödeme prime tabi tutulmayacaktır.

Açıklanan uygulamada sorun çıkmasına yola açan karışıklık tüm ay boyunca istirahatli olunması halinde çalışma gün sayısının ve dolayısıyla sigorta primine esas kazancın “0” (sıfır) olmasından kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki örneklerle soruna açıklama getirelim:

Örnek-1: 2017 yılı Ocak ayında hiç çalışmayan ancak 1.000 TL ikramiye ödemesi yapılan (A) sigortalısının 2017 yılı Şubat ayında sigorta primine esas kazancı 5.200 TL’dir. Bu durumda 2017 yılı Ocak ayında yapılan 1.000 TL’lik ikramiye ödemesinin tamamı Şubat ayındaki bildirim tutarına eklenecek ve toplam 6.200 TL karşılığı bildirimde bulunulacaktır. Şayet Şubat ayında sigortalının prime esas kazancı üst sınırdan fazla olsa idi 1.000 TL’lik ikramiye Mart ayının prime esas kazancına dahil edilecekti.

Örnek-2: 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında hiç çalışmayan ancak her iki ayda da 300 TL sosyal yardım zammı ödemesi yapılan (A) sigortalısının 2017 yılı Mart ayında sigorta primine esas kazancı 2.500 TL’dir. Bu durumda 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında yapılan 300 TL’lik ikramiye ödemelerinin tamamı Mart ayındaki bildirim tutarına eklenecek ve toplam 3.100 TL karşılığı bildirimde bulunulacaktır.

Örnek-3: 2017 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında hiç çalışmayan ancak Ocak ayında da 400 TL prim ödemesi yapılan (A) sigortalısının söz konusu her üç ay için de prime esas kazancının üst sınırı “0”dır. Bu nedenle Ocak ayından sonra en fazla iki ay içinde prime tabi tutulabilecek bu ödeme ile ilgili olarak herhangi bir bildirimde bulunulmayacaktır. Faruk Yüksel Yaklaşım / Mart 2017 / Sayı: 291

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.