Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
BAĞ-KUR’LULAR İÇİN ESNAF AHİLİK SANDIĞI VE AHİLİK SANDIĞI ÖDENEĞİ (İŞSİZLİK ÖDENEĞİ) PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2017

Image

8 Mart 2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6824 sayılı Torba Kanunla 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen ek 6 ncı madde ile;

İşsizlik Sigortası Fonuna benzer şekilde, isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ve tarımsal faaliyette bulunan Bağ-Kur’ lular hariç olmak üzere 5510 sayılı Kanunun 4/b (Bağ-Kur) kapsamında kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için 1 Ocak 2018 tarihinde Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak olup, belirtilen tarihten itibaren kapsamdaki 4/b sigortalılarının prime esas kazançları üzerinden Esnaf Ahilik Sandığı primi olarak %2 sigortalı, %1 Devlet payı tahsil edilecek olup, 4/b sigortalılarının iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatmak suretiyle sigortalılığı sona erenlere belli şartlar ve sürelerle Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği (işsizlik sigortası ödeneği) ödenecektir.

08.03.2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu eklenen ‘’Esnaf Ahilik Sandığı’’ başlıklı ek 6. madde ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren Esnaf ahilik Sandığı kurulacağı ve 5510 sayılı Kanunun 4/b (Bağ-Kur) kapsamında kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için belirli şartları sağlamaları halinde işsizlik ödeneği verilmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

1- 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları için Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Esnaf Ahilik Sandığı başlıklı Ek 6. Madde uyarınca 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Esnaf Ahilik Sandığı kurulacaktır.

2- Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında sigortalı sayılacaklar ve sayılmayacaklar

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 50 nci maddesi kapsamındaki isteğe bağlı sigortalılar, 10/7/1953 tarihli ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (Bağ-Kur’lu) hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacakları hükmü getirilmiştir.

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılığı zorunlu olup, Ek 6. madde kapsamına giren ve halen faaliyetlerine devam edenler maddenin yürürlük tarihi olan 1 Ocak 2018’de,daha sonra faaliyetine başlayacak olan sigortalılar ise faaliyetlerinin başlangıç tarihinde Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacaklardır.

3- Esnaf Ahilik Sandığı kapsamında Ödenecek Prim Oranları

Söz konusu sigortalılar prime esas günlük kazanç tutarlarının %2’si oranında Esnaf Ahilik Sandığı primi ödeyeceklerdir. Sandığa ayrıca %1 oranında Devlet tarafından da katkı sağlanacaktır. Ancak ödenecek günlük prim tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının iki katı üzerinden hesaplanacak tutardan fazla olamayacak ve söz konusu ödemeleri kazanç tespitinde gider olarak yazabileceklerdir.

Buna göre; 2017 yılı rakamlarıyla en düşük 35,55 TL, en yüksek 71,10 TL Ahilik Sandığı primi ödenecektir.

4- Esnaf Ahilik Sandığı Sorumlulukları SGK tarafında yürütülecek

Esnaf Ahilik Sandığı primlerinin toplanmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme cezası ile gecikme zammının Esnaf Ahilik Sandığına aktarılmasından ve bunun gibi uygulamalardan Sosyal Güvenlik Kurumu görevli, yetkili ve sorumlu olacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu bir ay içinde tahsil ettiği primler ile gecikme cezası ve gecikme zammını ayrı ayrı göstermek suretiyle tahsil edildiği ayı izleyen ayın 15’e kadar Esnaf Ahilik Sandığına aktaracaktır.

Herhangi bir nedenle sigortalılık durumunun sona ermesi hâlinde, o ana kadar sigortalıdan kesilen Esnaf Ahilik Sandığı primleri ile Devlet payı iade edilmeyecektir.

5- Esnaf Ahilik Sandığı ile sağlanacak ödeme ve hizmetler

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalıları gerekli şartları sağlamaları durumunda,

-Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği,

- 5510 sayılı Kanun gereği ödenecek sigorta primleri,

-Yeni bir iş bulma,

-Aktif işgücü hizmetleri kapsamında kurs ve program,

şeklinde hizmetler sağlanacak ve ödeme yapılacaktır.

Söz konusu ödeneğin hesabında, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınacak ve hesaplanan günlük ortalama kazancın %40’ı Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği olarak ödenecektir. İşsizlik ödeneği tutarı her hâlükârda aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini aşmayacaktır.

Esnaf Ahilik Sandığı işsizlik ödeneğinden yararlanma süreleri, sigortalılığın sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan son üç yıl içinde,

600 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödenmiş olanlara; 180 gün,

900 gün faaliyetlerini sürdüren ve sandık primi ödenmiş olanlara; 240 gün

1080 gün faaliyetlerini sürdüren ve sandık primi ödenmiş olanlara; 300 gün,

Süre ile Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği verilecektir.

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılacaktır. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine ödenecektir. Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacaktır.

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemeyecektir. Sigortalı, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanma süresini doldurmadan tekrar faaliyetine başlar ve Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden yararlanmak için maddenin öngördüğü şartları yerine getiremeden yeniden faaliyetine son verirse, daha önce hak ettiği Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği süresini dolduruncaya kadar bu haktan yararlanmaya devam edebilecek. Maddenin öngördüğü şartları yerine getirmek suretiyle yeniden faaliyetin son bulması hâlinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği alabilecektir.

6- Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği alabilme şartları

Esnaf Ahilik Sandığı sigortalılarından iflas istemiyle mahkemeye başvurulmuş olmak suretiyle veya iflasa tabi olmamakla birlikte işyerini kapatmak suretiyle sigortalılığı sona erenler, sigortalılığının sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren otuz gün içinde Kuruma doğrudan veya elektronik ortamda başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri, bu maddede yer alan prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları ve Esnaf Ahilik Sandığı primi ve bu prime ilişkin herhangi bir borcunun olmaması kaydıyla Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanacaklardır.

7- Bakanlar Kurulu prim oranlarını, prim ödeme gün sayısını ve ödenek süresini değiştirebilecek

Maddede belirtilen prim oranlarını, prim ödeme gün sayısı ve ödenek sürelerini, 4447 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde belirlenen amaçlarla hizmet sunmak için Kurum bütçesine aktarılacak prim gelirlerinin oranını bir katına kadar artırmaya veya yarı oranına kadar eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkilendirilmiştir.

Söz konusu Torba Kanuna aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. pwc

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.