Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TAHSİL EDİLEMEYEN SENET VE ÇEK TUTARLARI GİDER YAZILABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
08 Mart 2017

Image

Firmamda vadesi gelmiş ve üzerinden muhasebe dönemi geçmiş protesto olmuş senet ve çekler mevcut. Bunları gelir vergisinden düşmem için neler yapmam gerekir? Aynı şekilde muhasebe dönemi veya yılı geçmiş olması bunları kayıt ettirmem safhasında bana sorun çıkarabilir mi?

Vergi Usul Kanunu’nun 323. maddesine göre, ticari kazancınızın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şatıyla, dava ve icra safhasında bulunan alacaklar, şüpheli alacak sayılır ve pasifte karşılık ayırmak suretiyle kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınır.

Bilanço esasına göre defter tutuyorsanız, tahsil edemediğiniz senet ve çekler ticari kazancınızla ilgili ise tahsil edemediğiniz alacaklarınız şüpheli alacak sayılır. Söz konusu alacaklarınız için dava açmanız veya icra takibi başlatmanız suretiyle, dava açtığınız veya icra takibi başlattığınız dönemde kazancınızdan indirebilirsiniz. Yaklaşım Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.