Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EMEKLİLİK İÇİN YAŞINI BEKLEYENLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASINDAN YARARLANMASI PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2017

Image

SORU:
Emeklilik için yaşını bekleyenler genel sağlık sigortasından nasıl yararlanırlar?

YANIT:
5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılır. (4/a) kapsamında çalışan bu kişiler ile (4/b) ve (4/c) kapsamındaki sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar, Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile kanunda sayılan kişiler genel sağlık sigortalısıdır ve genel sağlık yardımlarından yararlanırlar.

Genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sigortalı üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanırlar.

Yukarıda sayılanların dışında kalan ve herhangi bir sigortalılığı bulunmayan kişiler de Kurumca resen tescil edilirler, aile içi gelir durumlarına göre sağlık yardımlarından yararlanmak için Kuruma sağlık sigortası primi ödemek zorundadırlar.

İşten ayrılan ve sigortalılığı sona eren kişiler de sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren 10 gün süreyle, son bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, 10 günlük süreye ilave olarak 90 gün daha sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar.

Emeklilik için yaşını bekleyen kişiler eş, anne veya baba ya da çocukları üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi olarak kanunda aranan kriterlere göre sağlıktan yararlanma durumları bulunması halinde genel sağlık sigortasından yararlanacaklar, aksi halde, emekli olacakları tarihe kadar Kurumca sağlık sigortalısı tescillerinin ve aile içi gelir testlerinin yapılması sonucunda kişi başına düşen gelir miktarının tespitine göre primler devlet veya kendileri tarafından ödenmek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanmaları söz konusu olacaktır. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.