Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
NAKDEN KDV İADELERİNİN 5 İŞGÜNÜNDE YAPILMASINI SAĞLAYACAK ARTIRIMLI TEMİNAT UYGULAMASI GETİRİLDİ PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2017

Image

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı KDV Genel Tebliği uyarınca; incelemesiz, teminatsız nakden iade sınırını aşan ve işlem türü itibarıyla YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilen nakden iadelerde, iadesi talep edilen tutarın % 120'si oranında banka teminat mektubu verilmesi halinde, iade işlemi 5 iş günü içinde yerine getirilecektir. İndirimli Teminat Uygulama Sistemi'ne (İTUS) tabi mükellefler için teminat oranı % 60 olarak uygulanacaktır.

Bu uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin yerine getireceği şartlar Tebliğ'de aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

  • Uygulama, incelemesiz, teminatsız nakden iade sınırının üzerinde ve işlem türü itibariyle YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla yerine getirilecek nakden iade talepleri için geçerlidir.
  • İade talep dilekçesi ve ekinde Tebliğ'in ilgili bölümlerinde her işlem türü için ayrı ayrı belirlenen belgelerin verilmesi zorunludur. İade talebi bu belgelerin ve teminat mektubunun eksiksiz tamamlandığı tarih itibariyle geçerli olacak ve 5 günlük süre bu tarihte başlayacaktır.

Vergi dairelerinin, ibraz edilen belgelerin Tebliğ'de sayılanlara göre tamam olup olmadığını kontrol edeceği, belgelerin içeriğine yönelik bir inceleme yapmayacağı, bu tür kontrollerin teminat mektubunun çözümü aşamasında yapılacağı anlaşılmaktadır.

Teminat mektubunun iadesine ilişkin YMM raporunun en geç, iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde verilmesi gerekir. Bu süre içerisinde verilmemesi halinde iade talebi ivedilikle incelemeye sevk edilecektir.

YMM raporunun ibrazı üzerine yapılacak işlemler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

  • İadeye ilişkin YMM raporunun ibrazı üzerine vergi dairesi tarafından yapılması gereken kontroller en geç iki ay içerisinde tamamlanacaktır.
  • Bu kontroller neticesinde herhangi bir eksiklik/olumsuzluk tespit edilmemesi halinde YMM raporunun vergi dairesine teslim edildiği tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde teminat mektubu mükellefe iade edilecektir.
  • Raporla ilgili eksiklik/olumsuzluk tespit edilmesi halinde, bu eksiklik/olumsuzluğun giderilmesi için mükellefe 30 günlük bir süre verilecektir. Eksiklik/olumsuzluğun bu süre içerisinde giderilmemesi halinde 30 günlük bir ek süre daha verilecektir.
  • Verilen bu süreler iki aylık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.
  • Eksiklik/olumsuzluğun verilen ek süre içerisinde de giderilmemesi halinde, haksız iade edilen tutar, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften aranacaktır.

Bu düzenlemelere göre artırımlı teminat uygulaması kapsamında ibraz edilen YMM raporları maksimum 4 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır.

Tebliğ'de yer almamakla birlikte, mükelleften aranacak haksız iade tutarının giderilemeyen eksiklik/olumsuzlukla sınırlı olacağı, iade tutarını etkilemeyen olumsuz tespitler nedeniyle haksız iade tarhiyatı yapılmayacağı kanaatindeyiz. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.