Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İHRAÇ KAYITLI TESLİMLERDE İMALATÇI ALEYHİNE OLUŞAN KUR FARKLARININ KDV KARŞISINDAKİ DURUMU PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2017

Image

Bilindiği üzere, KDV Genel Uygulama Tebliği'ndeki mevcut düzenlemeye göre, ihraç kayıtlı teslimlerde imalatçı aleyhine meydana gelen kur farkları için ihracatçı tarafından düzenlenen faturalarda KDV hesaplanmakta, bu tutar ihracatçı tarafından "hesaplanan KDV" imalatçı tarafından da "indirim KDV" olarak beyan edilmekteydi.

İmalatçı aleyhine meydana gelen kur farklarının KDV'ye tabi tutulması nedeniyle imalatçılara yapılacak KDV iade hesaplamalarında bu tutarlar imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişiklik olarak kabul edilip iade tutarında düzeltme yapılıp yapılamayacağı konusunda tereddütler mevcuttu. (İmalatçı aleyhine meydana gelen kur farkları nedeniyle iade tutarında bir düzeltme yapılmasına gerek olmadığı şeklindeki mülga KDV Tebliğlerinde yer alan düzenlemeye KDV Genel Uygulama Tebliğinde yer verilmemişti.)

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ'in 6. maddesiyle KDV Genel Uygulama Tebliği'nin (II/A-8.9) numaralı bölümünün birinci paragrafı değiştirilmiş ve iki yeni paragraf eklenmiştir. Yapılan bu düzenleme ile ihraç kayıtlı teslimlerde imalatçı aleyhinde meydana gelen kur farkı nedeniyle ihracatçı tarafından düzenlenecek faturalarda KDV hesaplanması uygulaması sonlandırılmıştır.

Buna paralel olarak, imalatçı aleyhine meydana gelen kur farkı, imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişiklik olarak kabul edilmiş ve Kanun'un 11/1-c maddesinde yer alan hüküm uyarınca, imalatçıya yapılacak iade hesabında (-) olarak dikkate alınacağı açıklanmıştır.

Böylece konu ile ilgili tereddütler giderilmiştir.  E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.