Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DİİB KAPSAMINDA TEMİN EDİLEN GİRDİLERLE ÜRETİLEN MALLARIN TESLİM ŞEKLİ HAKKINDAKİ DÜZENLEME YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI PDF Yazdır e-Posta
20 Şubat 2017

Image

Bilindiği üzere, 4 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren 7 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile Dâhilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında KDV ödemeksizin temin edilen girdilerle üretilen malların, alıcıdan KDV tahsil edilerek teslim edilmesinin mümkün olmadığı, buna rağmen bu şekilde bir teslim olması halinde ihracatçılara bu teslim nedeniyle yüklenilen KDV'nin iade edilemeyeceği açıklamıştı.

Daha sonra yayımlanan 8 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketleri bu uygulamanın dışında tutulmuştu.

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliği'nin ( IV/A-1.5) numaralı bölümünün konuya ilişkin birinci paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece istisnasız tüm mükellefler açısından 7 seri numaralı KDV Genel Tebliği öncesi uygulamaya dönülmüştür.

Buna göre; DİİB sahibi mükellef tarafından belge kapsamında KDV ödemeden yurt içi ve ya yurt dışından temin edilen girdilerle üretilen malların ihraç edilmek üzere aracı ihracatçılara KDV'li teslimi ve ihracatçıların da ödedikleri bu vergileri iade konusu yapmaları mümkün hale gelmiştir.

Hatırlanacağı üzere 7 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile getirilen düzenleme henüz sonuçlanmamış geçmiş dönem iade taleplerinde de uygulanacak şekilde yorumlanmıştır. Bu nedenle birçok mükellefin 4 Eylül 2016 tarihinden önceki dönemlere ait iade talepleri yerine getirilmemiştir. Düzenlenmenin yürürlükten kaldırılmasıyla yaşanan bu tür sorunlar çözüme kavuşturulmuştur. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.