Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SERBEST BÖLGELERE VEYA BU BÖLGELERDEN YAPILAN İHRAÇ AMAÇLI YÜK TAŞIMA İŞLERİNDE KDV İSTİSNASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR YAPILDI PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2017

Image

Bilindiği üzere, KDV Kanunu'nun 17/4-ı maddesi uyarınca, serbest bölgelerde verilen hizmetler KDV'den istisna tutulmakta ancak taşımacılık hizmetleri de dahil olmak üzere yurt içinden serbest bölgeye ve serbest bölgeden yurt içine verilen hizmetler KDV'ye tabi bulunmaktaydı.

24.11 2016 tarihi itibarıyla 6761 sayılı Kanun'un 5. maddesiyle, KDV Kanunu'nun 17/4-ı maddesine, "verilen hizmetler" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işleri" ibaresi eklenmiştir. Buna göre serbest bölgelere yapılan ya da serbest bölgelerden ihraç amaçlı yapılan yük taşıma işleri de KDV'den istisna tutulmuştur.

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "II/F-4.9. Serbest Bölgelerde Verilen Hizmetler" bölümünde yukarıdaki Kanun değişikliğine ilişkin açıklamalar yapılmış, söz konusu istisnanın kapsamı belirlenerek bazı örnekler verilmiştir.

Yer verilen açıklama ve örnekler doğrultusunda;

- Serbest bölge içinde ifa edilen hizmetler KDV'den istisnadır.

- Serbest bölgeden yurt içindeki bir limana ya da gümrük çıkış kapısına ihraç malının taşınması işi KDV'den istisnadır.

- Serbest bölgede üretilecek mamulün üretiminde kullanılan malların yurt içinden serbest bölgeye, serbest bölgeden bir başka serbest bölgeye taşınması KDV'den istisnadır.

Serbest bölgeden yurt içine yapılacak yük taşıma işleri ihraç amaçlı olarak değerlendirilmeyecek ve KDV'ye tabi olacaktır.

Öte yandan, ihraç amaçlı yük taşıma işleri dışındaki hizmetler için eski uygulama devam etmekte yani yurt içinden serbest bölgelere ve serbest bölgelerden yurt içine verilen hizmetler KDV'ye tabi bulunmaktadır. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.