Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ’NİN “III/B-2.1.1. UYGULANACAK KDV ORANI” BÖLÜMÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2017

Image

KDV Kanunu'nun 10. maddesinde, malın teslimi veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi halinde, vergiyi doğuran olayın fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

15 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 11 seri numaralı Genel Tebliğ ile KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "III/B-2.1.1. Uygulanacak KDV Oranı" bölümünde değişiklik yapılmıştır. Konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranına ilişkin olarak getirilen değişiklik uyarınca, konut teslimine ilişkin faturanın konut tesliminden önce düzenlenmesi halinde, vergiyi doğuran olayın faturanın düzenlenmesi anında meydana geleceği ve faturada gösterilen KDV'nin beyan edilip ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Buna göre, konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacaktır. Dolayısıyla, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınarak hesaplanan KDV'ye ilişkin olarak, konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır.

Bilindiği üzere, 2017/9759 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile teslimi % 18 oranında KDV'ye tabi olan konutların 30 Eylül 2017 tarihine kadar teslimlerinde KDV oranının % 8 olarak uygulanacağı belirtilmişti. E&Y

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.