Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
DOKTORLARIN ÖZEL HASTANELERE VERDİKLERİ HEKİMLİK, TEŞHİS, TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİNDE KDV TEVKİFATI KALDIRILDI PDF Yazdır e-Posta
15 Şubat 2017

Image

Bilindiği üzere, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 21. sırası;

"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri"

şeklinde iken,  2016/9542 sayılı Kararname ile 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere,

"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil) ile bu hizmetleri ifa edenlere hekimlerce veya hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler, ambulans hizmetleri"

şeklinde değiştirilmişti.

Yapılan bu değişiklik ile, özel hastanelere doktorların şirket kurarak dışarıdan verdikleri koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde yaşanan iki boyutlu KDV probleminden birisi çözümlenmiş oldu ve hekimlerin şirket kurarak özel hastanelere dışarıdan fatura düzenlemek suretiyle verdikleri hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde uygulanmakta olan KDV oranı, 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren % 18'den % 8'e indirildi. Dolayısıyla, 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren özel hastanelere dışarıdan şirketler aracılığıyla verilecek hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri nedeniyle düzenlenecek faturalarda yer alacak hizmet bedelleri üzerinden % 8 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.

Konu hakkında yapılan bu değişiklikle bu şekilde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin artık sağlık hizmetleri içerisinde değerlendirildiği, Maliye Bakanlığı'nın şirketler aracılığıyla verilen bu işlemleri "iş gücü kiralaması" olarak görerek hesaplanan KDV'nin 9/10'unun da hastaneler tarafından tevkif edilerek, 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesini istemesinin artık bir anlamının kalmadığı, KDV oranı % 8 olarak belirlenen bu hizmetlerde artık KDV tevkifat uygulamasının kaldırılması gerektiği, ancak tevkifat uygulamasının kaldırılması için Maliye Bakanlığı'nın bir Tebliğ çıkarması gerektiği açıklanmıştı.

Maliye Bakanlığı, 15 Şubat 2017 tarihli ve 29980 sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı  11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, özel hastanelere dışarıdan şirketler aracılığıyla verilecek hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde tevkifat uygulamasını 15 Şubat 2017 tarihinden itibaren kaldırdı.  

Konu hakkında söz konusu Tebliğde aşağıdaki açıklama yapılmıştır:

"MADDE 2 – Aynı Tebliğin (I/C-2.1.3.2.5.2.) bölümünün beşinci paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Kısmi tevkifat kapsamındaki işlemleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili olup, insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerini ifa edenlere hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler için işgücü temin hizmeti kapsamında tevkifat uygulanmayacaktır.”"

Yapılan bu düzenleme sonucunda, özel hastanelere doktorların şirket kurarak dışarıdan verdikleri koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde yaşanan iki boyutlu KDV probleminden ikincisi de çözümlenmiş oldu. Haksız KDV tevkifat uygulamasının kaldırılması son derece olumlu ve yerinde olmuştur. 

http://www.toluenymm.com/doktorlarin-ozel-hastanelere-verdikleri-hekimlik-teshis-tedavi-ve-rehabilitasyon-hizmetlerinde-kdv-tevkifati-kaldirildi/icerik/191

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.