Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ERTELENEN SGK PRİMLERİ CEZAYA DÖNÜŞMESİN PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2017

Image

Teşvikler genelde belirli şartlarla karşımıza çıkıyor ancak bu şartlar bazı özel durumlara işaret ettiğinde bazen teşvikten vazgeçildiğini bile görüyoruz.  İşverenleri memnun eden teşvikler mali işler personeli için bazı soru işaretlerine sebep olabiliyor. Son gelen teşvik SGK ertelemesi de bazı kafa karışıklıklarına yol açtı.

SGK Primlerine Uygulanan Bazı Teşvikler

Bölgesel teşvikleri göz ardı ettiğimizde karşımıza belli başlı teşvikler çıkıyor, bunların bir kısmını hatırlayalım:

  • 5510 sayılı Kanun ile gelen teşvik:  İşveren payını 5 puan düşüren teşvik olarak biliniyor. Zamanında beyan ve ödeme şartları yerine geldiği sürece yararlanılabiliyor.
  • 6111 sayılı Kanun ile gelen teşvik: Belirli şartlar sağlandığında işveren payının tamamının hazinece karşılanıyor.
  • 6645 sayılı Kanun ile gelen teşvik: İşkur işbaşında eğitim ile eğitim alıp sonrasında işe alınanlardan belirli şartları sağlayan personel için sağlanıyor.
  • 6661 sayılı Kanun ile gelen teşvik: Asgari ücret artışı ile ortaya çıkan, günlük belirli 85 TL ve altında ücret alanlar için gün başına 3,33 TL olarak uygulanıyor.
  • 6770 sayılı Kanun'la gelen prim erteleme: asgari ücret desteği alanlardan günlük 60 TL PEK dikkate alınarak hesaplanıyor.

Başvurmak Gerekiyor mu?

Teşviklerde genel olarak şartları yerine getirmek gerekiyor, bununla birlikte asgari ücret teşviki (6661) ve prim erteleme (6770) için işveren başvurmadan sistem üzerinden gerekli hesaplamalar yapılıyor. SGK aylık bildirge ekranından sorguladığınız zaman teşvik ve erteleme tutarlarını görebiliyorsunuz. Otomatik ertelenen tutarı ödemek isterseniz, ertelenen miktar hariç tutar ödendikten sonra ayrıca bir talimat ile borç listesinde görünen dönemi belirterek ödeme gerçekleştirebilirsiniz.

Risk Nerede?

Sistem üzerinden otomatik olarak yapılan işlemlerde ödemeler aylık tahakkuklarda çıkan tutarlardan daha düşük gerçekleşiyor. 6661 sayılı Kanun ile sağlanan teşvik daha az tutar ödeme sonucu çıkardığından 6661 sayılı teşvikte bir risk görünmüyor.

6770 sayılı Kanun ile gelen erteleme teşviki de yine sistemde otomatik olarak erteleniyor. Hesaplanan erteleme tutarı borç sorgulama ekranında 2017/9 borcu olarak*  görünmektedir. Bankaya gönderilen talimatta siz tahakkuk fişinde görülen tutar yazılmış olsa da; banka ertelenen tutarı değil, sorguladığı ayda geriye kalan ödenecek tutarı görebiliyor ve ödeyebiliyor.

Burada dikkat edilmesi gereken durum, bankaya talimat tam gönderilmiş olsa da ertelenen bir tutar varsa, ertelenen tutar için eksik şekilde ödeme gerçekleşmiş olacağıdır. . 2016 Aralık ayına ait prim ödemesinin ise 31 Ekim 2017 tarihine kadar yapılması gerekecek. Aynı dönemde 2017 Eylül ayına ait primlerin de ödemesi olacak. 2017 Eylül primlerinin son ödeme tarihinde ilk ertelemenin de ödenmesi gerekeceğini unutmamak gerekir. Bu durumda aylık bildirge ekranından sorgulama yaptırıp erteleme olup olmadığını görmek ve ileri tarihli ödeme planına erteleme tutarını eklemek faydalı olacaktır. Ödemenin unutulması durumunda hem gecikme cezası riski hem de sistemde borç görüneceğinden; borç ödenene kadar faydalanılacak teşvik kanun numaraları ile sisteme yeni aylık bildirge yüklenememe riski ortaya çıkacaktır. Yapılan her ödemenin anında SGK sisteminde görünmeyebileceğini unutmayınız.

Ne Yapmalı?

Hâlihazırda günlük 85 TL prime esas kazanç elde eden personeli olan işverenler e-bildirge ekranından borçlarını sorgulatarak ertelemeye konu tutarları görebilirler. Borç listesinde görünen borç bulunmuyor ise, erteleme kapsamına girmediği sonucu çıkarılabilir. Bu durumda, eski sisteme göre aylık bildirge vererek ödeme yapmaya devam edilebilir. Eğer borç görünüyor ise dönemi kontrol edilip, ileri dönem olduğu görüldükten sonra, ertelemeden faydalanmak istenmiyorsa bankaya talimat göndererek borç ödenebilir. Hemen ödemek istemeyenlere de mutlaka ödeme listelerine ilgili ayda ödemek için not almalarını tavsiye ederiz. Aksi halde destek amaçlı yapılan erteleme sonucunda 2017 Ekim ayında SGK ödemeleri hem zaman hem para kaybına yol açabilir. Bahadır Dinçyürek/KPMG

*Ocak ve Şubat ayları için de borç 2017/10 ve 2017/11 olarak görülecek.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.