Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2017 YILI ASGARİ ÜCRET HAZİNE DESTEĞİ PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2017

Image

Daha önce 6661 sayılı Torba Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 68 inci madde ile 2016/Ocak-Aralık döneminde belli şartlar altında özel sektör işverenlerine çalışanların uzun vadeli sigorta kolları prim gün sayıları baz alınarak 2016/Ocak-Aralık döneminde uygulanmak üzere günlük 3,33 TL Hazine desteğinden yararlanma imkanı getirilmişti.

Bu defa, 27 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 sayılı Torba Kanunla 5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 71 inci madde ile yapılan düzenleme uyarınca belli şartlarla işverenlere 2017/Ocak-Aralık döneminde de asgari ücret desteği sağlanacaktır.

6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 27 Ocak 2017 tarihli, 29961 sayılı Resmi Gazetede de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanunda, ekonomideki genel daralma durumu, asgari ücrette yapılan artış ve işverenlerin bu konudaki talepleri de dikkate alınarak, 2016 yılında sağlanan asgari ücret desteğinin 2017 yılında da devam etmesini düzenleyen maddeye yer verilmiştir.

1. Destekten Faydalanma Şartları

5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 71 inci maddeye göre; yine 2016 yılında olduğu gibi haklarında uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta kolu) bildirimi yaptıkları sigortalıların gün sayıları baz alınarak destek uygulanacaktır.

Buna göre;

a) 2017 yılından önce tescil edilmiş işyerlerinde; 2016 yılının aynı ayına ilişkin SGK’ ya verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı Bakanlar Kurulunca belirlenecek tutar ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2017 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

b) 2017 yılı içinde ilk defa SGK’da tescil edilen/edilecek olan işyerlerinde; prime esas kazanç üst sınırına kadar kazanç bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının, 2017 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemleri için Bakanlar Kurulunca tespit edilecek günlük tutar ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar asgari ücret desteğinden faydalanabileceklerdir.

Bu tutar, işverenlerin SGK’ ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilerek Hazinece karşılanacaktır.

Söz konusu destek, ücretleri asgari ücretin iki katından az olamayacağı hükme bağlanmış olan “Linyit” ve “Taşkömürü” Maden İşyerlerinde yeraltında çalışan sigortalılar için Bakanlar Kurulunca belirlenecek prime esas kazanç tutarının iki katı olarak uygulanacak ve 2016 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50 fazlasını geçmemek üzere 2017 yılının ilgili ayındaki prim gün sayısı destek hesabına esas olacaktır.

Yapılan düzenleme uyarınca, 2017 yılında uygulanacak olan asgari ücret desteğinin hesabında dikkate alınacak olan sigortalıların günlük kazanç tutarı ile sağlanacak olan günlük asgari ücret destek tutarını belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verildiğinden, ilerleyen günlerde Bakanlar Kurulunca söz konusu tutarlar belirlenecek olup, söz konusu belirleme yapıldığında ayrıca duyuru yapılacaktır.

Söz konusu Kanun metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz. pwc

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.