Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VERGİ TARHİYATLARINDA DÜZELTME TALEBİ VE YARGI YOLU PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2017

Image

Vergi hukukumuzda esasen tarhiyatlara itiraz “dava” yolu ile olmaktadır.

Tutarında uzlaşılmış tarhiyatlar ya da af kanunları kapsamındaki imkanlardan faydalanan tarhiyatlar için direkt dava imkanı kalmadığından, hataların düzeltilmesi vergi dairesinden bir dilekçe ile talep edilmelidir.

Yazılı talepte zamanaşımına dikkat etmek gerekir. Düzeltme talebinin başvuru süresi 5 yıllık zamanaşımına tabi olmakla birlikte, düzeltme zamanaşımı süresi;

  • Zamanaşımı süresinin son yılı içinde tarh ve tebliğ edilen vergilerde hatanın yapıldığı,
  • İlan yolu ile tebliğ edilip vergi mahkemesinde dava konusu yapılmaksızın tahakkuk eden vergilerde mükellefe ödeme emrinin tebliğ edildiği,
  • İhbarname ve ödeme emri ilan yoluyla tebliğ edilen vergilerde 6183 sayılı Kanun’a göre haczin yapıldığı, tarihten başlayarak 1 yıldan aşağı olamaz.

Düzeltme işlemi, düzeltme talebi yerinde görüldüğü takdirde düzeltme makamı olan vergi dairesi müdürünün uygun görmesi halinde yapılır.

Düzeltme talebini vergi dairesinin kabul etmemesi halinde bu aşamada dava açmak mümkün görülmemektedir. Bunun sebebi, yazımıza konu durumlarda, düzeltme talep tarihinde dava açma hakkının bulunmamasıdır. Vergi Usul Kanunu’nun 124. maddesinde bu durum “Vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra yaptıkları düzeltme talepleri reddolunanlar şikayet yolu ile Maliye Bakanlığı’na müracaat edebilirler.” şeklinde açıklanmıştır.

Danıştay 7. Dairesi’nin Kararı’nda da konu ile ilgili aşağıdaki hüküm yer almaktadır.

“…vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra vergi dairesine yapılan düzeltme başvurusunun reddi üzerine şikâyet yoluyla Maliye Bakanlığı’na gidilmeden, söz konusu başvurunun reddine dair işlemin iptali istemiyle vergi dairesi husumeti ile açılan davaya ilişkin dosyanın, idari merci tecavüzü nedeniyle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 15. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendi uyarınca Maliye Bakanlığı’na gönderilmesi gerekirken, işin esasına girilerek, yazılı gerekçe ile tesis edilen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir.” Bu halde mükellef, düzeltme talebini vergi dairesinin reddetmesi ya da 60 günlük süre içinde cevap vermemesi üzerine, şikâyet yoluyla Maliye Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır.

Bakanlığın da yine talebi reddetmesi veya 60 gün içinde cevap vermemek suretiyle zımnen reddetmesi hallerinde dava açma hakkı doğar. Bu durumda, talebin reddi yazısının tebliğini veya cevap vermeyerek geçirilen 60 günün bitimini izleyen günden itibaren 30 gün içinde dava açılabilir. Emrah AYGÜL/Yaklaşım/Şubat 2017/Sayı:290

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.