Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşi Bırakıp, Yeniden İşe Başlanması Halinde Tutulacak Defter PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2016

   T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

ÇOK İVEDİ

Sayı: 64950229-105[178-2015/11]-31764                                                                              28/04/2016

Konu: Yeniden işe başlanması halinde hangi usule göre defter tutulacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; .../.../2015 tarihinde bakkaliye işinizi terk ettiğiniz, .../.../2015 tarihinde ise telefon ve aksesuar satışı işinden dolayı tekrar vergi mükellefi olmak istediğiniz, bakkaliye işinde daha evvel bilanço esasına göre defter tutmanız sebebiyle, telefon ve aksesuar satışı işinden dolayı ikinci sınıf tüccar olarak işletme hesabına göre defter tasdik ettirilip ettiremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

   213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Tasdike tabi defterler" başlıklı 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler belirtilmiş, "Tasdik zamanı" başlıklı 221 inci maddesinde "Bu kanunda yazılı defterleri kullanacak olanlar, bunları aşağıda yazılı zamanlarda tasdik ettirmeye mecburdurlar:

   1. Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda;

   2. Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda;

   3. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde;

   4. Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce." hükmüne yer verilmiştir.

   Diğer taraftan, mezkûr Kanunun "Hesap dönemi" başlıklı 174 üncü maddesinde ise, "Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.

   Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.

   ..." hükmü mevcuttur.

   Yukarıda yer verilen hükümlere göre, tabi olunan tüccar sınıfına göre tutulacak defterler Vergi Usul Kanunu uyarınca ilgili hesap dönemi için tasdik ettirilmekte ve dönem içinde, işi bırakma-yeniden işe başlama, ihtiyari olarak vd. durumlarda defter tutma bakımından sınıf değiştirilmesi, dolayısıyla aynı hesap döneminde işletme hesabı esasından bilanço esasına veya bilanço esasından işletme hesabı esasına geçilmesi mümkün bulunmamaktadır.

   Bu itibarla, bilanço esasına göre defter tuttuğunuz bakkaliye faaliyetinizi .../.../2015 tarihinde terk ederek .../.../2015 tarihinde telefon ve aksesuar ticareti faaliyetine başlamanız durumunda bilanço esasına göre defter tutmaya devam etmeniz icap etmektedir.

   Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.