Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diğer ücretli çalışanların vergilendirme dönemi PDF Yazdır e-Posta
31 Ekim 2016

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

16700543-120[16-515-92]-47196

31/10/2016

Konu

:

Diğer Ücret

 

         

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numarasında diğer ücretli kapsamında faaliyet gösterdiğinizi, takvim yılının ikinci ayı (tarhiyatı yaptırmadan) gelmeden 05.01.2015 tarihinde işinizi terk ettiğinizi ve bu nedenle vergi dairesince ilk altı aya isabet eden verginin tarh ettirildiği belirtilerek, söz konusu diğer ücret vergisinin altı ay olarak mı yoksa bir ay olarak mı tarh ettirilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Vergilendirme Dönemi" başlıklı 108 inci maddesinin 3 üncü bendinde; diğer ücretlerde vergilendirme döneminin, hizmetin ifa olunduğu takvim yılı olduğu, "Tarh zamanı" başlıklı 109 uncu maddesinin 2 inci bendinde; diğer ücretlerde, hizmetin ifa olunduğu takvim yılının ikinci ayında, takvim yılı içinde işe başlanması halinde, işe başlama tarihinden itibaren bir ay içinde tarh edileceği hüküm altına alınmıştır.

 Aynı Kanunun 110 uncu maddesinde ise; "...Takvim yılının birinci yarısı içinde işini bırakan diğer ücret sahiplerinden, keyfiyeti takvim yılının ikinci yarısı girmeden haber verenlerin ikinci taksite isabet eden vergileri terkin olunur." hükmüne yer verilmektedir.

 Konuyla ilgili … Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan yazının incelenmesinden; 01.01.2015-05.01.2015 tarihleri arasında …'ın iş yerinde sigortalı olarak çalıştığınızı ve sigorta bildirimlerinin yapıldığı anlaşılmıştır.

 Buna göre, işinizi 05/01/2015 tarihinde terk etmeniz nedeniyle, 2015 yılına ait diğer ücret vergisinin ilk altı aya isabet eden kısmının tarh ettirilmesi gerekmektedir.

 Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.