Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sözleşmeli personele ödenen özel hizmet tazminatları ile yaş çay döneminde görevlendirilen personele ödenen kampanya primlerinin vergilendirilmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
05 Ekim 2016

T.C.

RİZE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

85550353-120[2016-4]-17

05/10/2016

Konu

:

Sözleşmeli personele ödenen özel hizmet tazminatları   ile yaş çay döneminde görevlendirilen personele ödenen kampanya primlerinin   vergilendirilmesi hk.

 

 

 

 

 

 

 İlgide  kayıtlı özelge talep formunuzda, kurumunuzda çalışan kadrolu teknik personele ödenen özel hizmet tazminatının damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi olmadığı, ancak aynı mahiyette sözleşmeli olarak çalışan personelinize söz konusu tazminatın ödenmesi halinde, gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı ile yaş çay kampanya döneminde görev yapan personele yılda üç ayı geçmemek üzere ayda 70,00 TL olarak ödenecek kampanya primi üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususlarında bilgi talep edildiği anlaşılmış olup konu hakkında görüşümüz aşağıda açıklanmıştır.

 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

  Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmüne yer verilmiştir.

 Aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında ise "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri  (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." denilmiş, aynı fıkranın 1 numaralı bendi hükmü ile de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre vergi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Ayrıca aynı Kanunun 23 ve müteakip maddelerinde ücretlere ilişkin istisna hükümleri düzenlenmiştir.

 Öte yandan, 05.05.2006 tarih ve 26159 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 inci maddesinin (b) bendinde, II ve III sayılı cetvellerde yer alan tazminatların damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacağı belirtilmektedir.

 Ayrıca, 23 Ağustos 2015 tarih ve 29454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara ilişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinin 35 inci maddesinde ise KİT' lerde 399 sayılı KHK Kapsamında Sözleşmeli Personel olarak istihdam edilen ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar ekli (II) sayılı cetvelin "E-Teknik Hizmetler Bölümü" nün 6 ncı sırasında ek özel hizmet tazminatı ödenmesi öngörülen yerlerde fiilen çalışanlara  çalıştıkları her gün için ilave ücret ödeneceği belirtilmiştir.

 Diğer taraftan, yine Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarım Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmesinin Dokuzuncu Bölümün 8 inci maddesiyle de "ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde kampanya döneminde görev yapan personele yılda üç ayı geçmemek üzere ayda 70 TL kampanya primi ödenir."  hükmüne yer verilmiştir.

 Yukarıda  yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;

 - Kadrolu teknik personele ödenen özel hizmet tazminatları gelir vergisinden istisna olup, yalnızca damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 - Kurumunuzda sözleşmeli olarak çalışan teknik personele yapılan özel hizmet tazminatı ödemeleri ile kampanya döneminde görev yapan personele yılda üç ayı geçmemek üzere ödenen kampanya primlerinin  gelir vergisinden istisna olduğuna dair yasal düzenleme bulunmadığı ve Gelir Vergisi Kanununun 23 ve müteakip maddelerinde de söz konusu ödemelere ilişkin olarak herhangi bir istisna hükmü olmadığından, söz konusu ödemelerin Gelir Vergisi Kanununun 61, 63, 94 ve 103 üncü maddeleri gereğince vergiye tabi tutulması gerekmektedir.

 Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.