Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toplu taşımada kullanılan abonman tipi ulaşım kartına yapılan harcamanın eğitim gideri olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

17192610-120[ÖZG-16-33]-182

21/07/2016

Konu

:

Toplu taşımada kullanılan abonman tipi ulaşım kartına   yapılan harcamanın eğitim gideri olup olmadığı hk.

 

 

 

 

 

 

 

 

   İlgide kayıtlı özelge talep formunda, öğrenci olan çocuğunuza okula gitmek üzere otobüs, tren, tramvay, metro ve benzeri araçlarda kullanabileceği abonman ulaşım kartı aldığınızı ve bu ulaşım kartı bedelinin Burulaş A.Ş. tarafından faturalandırıldığını belirterek, çocuğunuz adına düzenlenen aylık abonman kartı dolum bedelinin yıllık gelir vergisi beyannamesinde vergi matrahından eğitim gideri olarak indirilip indirilemeyeceği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

  

   193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Diğer indirimler" başlıklı 89 uncu  maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, "Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121'inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)" hükmüne yer verilmiştir. 

         

   Konuyla ilgili olarak 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Eğitim Giderleri" başlıklı bölümünde "Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınacaktır." açıklaması yer almaktadır.

 

   Yukarıda yer alan hükümlere göre, toplu taşıma araçlarının kullanabilmesi için alınan abonman tipi ulaşım kartı bedellerinin gelir vergisi beyannamesinde eğitim gideri olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

   Diğer taraftan, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde bildirilecek gelirden, çocuğunuza ait okul servis ücretinin, harcamanın Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, eğitim harcaması olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

   Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.