Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ERKEN EMEKLİLİKTE KİMLER YAŞA TAKILIYOR? MEMURLAR 2 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR MU? PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2017

Image

Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’ lular, borcunu toplu veya taksitle ödeyerek erken emeklilik hayalini gerçekleştirebilecek. Ancak yapılandırma için tarih aralığında son günler yaklaştı. İşte, erken emeklilik için yapılan kritik uyarılar!

Erken emeklilik hayali kuran ancak prim borcu nedeniyle hayalini erteleyen vatandaşlar, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıklaması ile heyecanlandı. Ağbal, prim borcu, idari para cezaları, öğrenim ve harç kredileri gibi pek çok borcun yapılandırma sürecinde sona gelindiğinin altını çizdi. Prim borcunu yapılandırarak ödeyen vatandaşlar, erken emeklilik hayalini gerçekleştirebilecek. İşte, Ağbal’ın açıklamaları ve erken yapılandırma yapmak isteyen bağ-kurlular için önemli uyarılar!

Erken emeklilik hayalini Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu bulunması nedeniyle erteleyenler için müjde! Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamasına karşın prim borçları nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar, 25 Kasım günü mesai bitimine kadar başvuruda bulunarak borçlarını yapılandırabilecek. Peşin ödemeyi 2 Ocak 2017'ye kadar yapanlar ve yapılandırma için taksitli ödemeyi seçenler, ödemeler tamamlanınca erken emekli olabilecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, prim borcu ve diğer birçok borcun yapılandırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Prim borcunun yanı sıra diğer borçların yapılandırılmasına da değinen Ağbal, fırsatın kaçırılmaması için başvuruların 25 Kasım'a, ilk taksit veya peşin ödemelerin ise 30 Kasım'a kadar yapılması gerektiğini söyledi ve önemli açıklamalarda bulundu. İşte, erken emeklilik hayali kuran vatandaşları da heyecanlandıran o açıklamalar!

Prim borcu ve diğer borçların yapılandırılmasıyla ilgili bilgilendirmede bulunan Naci Ağbal, trafik cezası, vergi ve prim borcu, idari para cezaları, öğrenim ve harç kredileri, vergi cezaları, askerlik, seçim, nüfus, karayolu geçiş ücreti ve RTÜK idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası prim borçları gibi birçok borç ile bunların her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz ve gecikme cezalarının da yeniden yapılandırıldığını hatırlattı.

Borç yapılandırmaları için başvuruların vergi dairesine giderek veya Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabildiği bilgisini veren Ağbal, peşin ödemenin daha avantajlı olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlarımız, başvuru sırasında peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilir. İmkanı olan her vatandaşımıza, yapılandırdıkları borçlarını peşin ödemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü peşin ödeme, taksitli ödemeye göre ekstra imkanlar sağlıyor. Borç, neredeyse ana paraya kadar düşüyor. Taksitli ödeme seçeneğini tercih eden vatandaşlarımız ise yapılandırdıkları tutarları 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile de ödeyebilir. Taksitler, iki ayda bir ödenecek. Ancak hatırlatmakta fayda görüyorum. Kanunun getirdiği fırsatları kaybetmemek için ilk iki taksitin mutlaka zamanında ödenmesi gerekiyor."

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NE OLACAK?

Yaşa takılanlar için yeni bir çalışma söz konusu mu? Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı' nın açıklamaları ver erken emeklilik hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizin detayından öğrenebilirsiniz.

Erken emeklilik bekleyenlerin durumu sık sık gündeme geliyor. Bir an önce emekli olmanın hayalini kuran vatandaşlar, konuyla ilgili son durumu yakından takip ediyor. Emeklilik hayali kuran vatandaşlar, yapılan her açıklamayı ve her haberi umutla inceliyor. Özellikle yaşa takılanlar, emekliliğin yoluna açabilecek gelişmelerden haberdar olmaya çalışıyor. Peki, binlerce vatandaşın büyük bir umutla beklediği erken emeklilik konusunda çalışmalar ne durumda? Kimler yaşa takılıyor? Kimler emeklilik tarihini öne çekebilecek? İşte yapılan son açıklamalar ve bilinmesi gerekenler!

Pek çok vatandaşın yanıt beklediği “erkek emeklilikte yaşa takılanlar” konusuyla ilgili bu ay içerisinde yeni bir açıklama gelmedi ancak, kısa bir süre önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı, konuya ilişkin son durumdan bahsetmiş, kafalardaki soru işaretlerine açıklık getirmişti. Bağlı, 7 milyon kişinin erken emeklilikte yaşa takıldığı bilgisini vermiş, eski mevzuata göre emeklilik verilmesi durumunda toplam 400 milyar Türk Lirası ek masraf çıkacağını belirtmişti. Bir tarafı çalışanlar, bir tarafı işverenler ve bir tarafı da devlet olan sosyal güvenlik alanının, çok problemli bir alan olduğunun altını çizen Bağlı, erken emeklilik ile ilgili soruya verdiği yanıtı şu sözlerle sonlandırmıştı; “Yok arkadaşlar, vicdanen de bu mümkün değil. 37 yaşında insanları emekli ettiler. 2006-2008 reformları yapılmasaydı yıllık sosyal güvenlik açığı 100 milyar lira olacaktı. Şimdi 11 milyar lira civarında.”

MEMURLAR 2 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

Her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Bağlı’nın verdiği yanıt, iç açıcı bir tablo çizmese de, erken emeklilik konusunda memurlar için farklı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Bir kişinin ne zaman emekli olacağını ilk kez hangi tarihte sigortalı olduğu belirliyor. Ancak SSK’lı olunan tarih memur olarak emekli olacak kişiler için bir anlam ifade etmiyor. SSK’lı sonra memur olan bir kişi ise SSK’lı olarak emekli olacaksa daha erken emekli olabilir.

ÖRNEK

Örneğin 1 Ocak 1977 doğumlu bir kadın sigortalı, 1 Ocak 1997’de ilk kez SSK’lı olarak sigortalı olmuş, SSK’lı olarak 2 yıl çalıştıktan sonra memur olmaya hak kazanmış ve 1 Ocak 1999’da memuriyete başlamışsa SSK’lı olarak 2 yıl daha erken emekli olabilir. SSK girişinden dolayı 5.900 prim günü, 20 yıl sigortalılık ve 53 yaş şartları ile emekli olabilecek kadın sigortalı, emekli sandığından 20 yıl sigortalılık ve 55 yaş şartlarıyla emekli olabilecektir. Dolayısıyla emekliliğine 3,5 yıl kala SSK’lı olarak çalışmaya dönerek daha erken emekli olma imkanına kavuşabilir.

KİMLER YAŞA TAKILIYOR?

SSK’lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.

http://www.hurriyet.com.tr/erken-emeklilikte-son-durum-ne-erken-emeklilikte-yasa-takilanlar-dikkat-40338944

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.