Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KAR TATİLİNE SEVİNEN ÇALIŞANA TELAFİ ÇALIŞMASI SÜRPRİZİ PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2017

Image

Yoğun kar yağışlarının ulaşımı zorlaştırdığı günlerde birçok şirket kar tatili yaparak çalışmalarına ara verdi.

Peki, kar tatili sebebiyle işe gelinemeyen günler için işveren telafi çalışması yaptırabilir mi? Yapılacak olan telafi çalışmasında süre kısıtlaması olacak mı?

Zorunlu nedenlerle işyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle işyerinde normal çalışma sürelerinin önemli ölçüde altında çalışılması hallerinde, işçinin çalışmadığı bu süreler için işveren işçiye telafi çalışması yaptırabiliyor.

İŞVEREN TELAFİ ÇALIŞMASINI, HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE OLAN İKİ AYLIK SÜRE İÇİNDE YAPTIRMAK ZORUNDA

İşveren çalışılmayan günler için telafi çalışmasını, zorunlu nedenin ortadan kalkması ve işyerinin normal çalışma dönemine başlamasını takip eden iki ay içinde yaptırmak zorunda. İki aylık sürenin sona ermesinden sonra ise, işverenin telafi çalışması yaptırması mümkün olmayacak.

Telafi çalışmaları, günlük en çok çalışma süresi olan 11 saati aşmamak koşuluyla, günde üç saatten fazla olamayacak. Ayrıca, bu çalışmalar fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma da sayılmayacak.

Telafi çalışmalarının tatil günlerinde yaptırılması da mümkün değil. Örneğin hafta içi beş gün çalışmanın yapıldığı bir işyerinde hafta sonu telafi çalışması yaptırılamıyor.

HOME-OFFİCE ÇALIŞILMASI HALİNDE TELAFİ ÇALIŞMASI YAPTIRILAMAZ

Çalışanların işyerine gelmeyerek evden (home-office)  çalışması halinde ise, durum biraz farklı.  4857 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine yapılan ekleme ile çalışanlara "uzaktan çalışma" imkanı getirildiğinden, çalışanın evden çalıştığını herhangi bir mail veya hazırlanmış rapor ile ispat etmesi halinde, işyerine gelmeyerek evden çalıştığı gün işyerine gelmiş gibi çalışmış sayılıyor. Böylece işverenin söz konusu çalışana telafi çalışması yaptırması mümkün olmuyor. Ancak her çalışanın durumu ayrı değerlendirileceğinden, çalışanın evden çalıştığını gönderilmiş bir mail, yazılmış bir rapor ya da bir telefon görüşmesi ile ispatlaması gerekiyor. Seçil Kısakürek (Hukuk, Kıdemli Danışman), Bürde Çelebi  (Hukuk Danışmanı) KPMG

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.