Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÇOK SIK RAPOR ALAN BİR İŞÇİNİN İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEBİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
20 Ocak 2017

Image

4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesine göre; işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi ya da söz konusu sebepler dışında, işçinin hastalık, kaza gibi nedenlerle bildirim sürelerini altı hafta aşan sürede işe devamsızlığı durumunda, işveren, iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı elde eder. Ancak, doğum ve gebelik hallerinde bu süre, 4857 sayılı Kanun’un 74. maddesindeki sürenin bitiminde başlar.

Diğer yandan, bahse konu haller arasında yer almamakla birlikte, işçinin, uzun süren hastalıktan farklı olarak, daha kısa sürelerle sık sık hastalanması ve rapor alması durumunda neler yapılabileceğine ilişkin ise mevzuatta herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Bununla birlikte, Yargıtay kararlarına bakıldığında, sık sık hastalanma ve bu nedenle işe gelememe, hastalığı veya rahatsızlığı nedeniyle işe geç gelme, zihni ve fiziki güç azalması sonucu işe yoğunlaşamama, aynı çalışma temposunu sürdürememe gibi hallerin de işçinin yetersizliğinden kaynaklanan, haklı olmasa dahi, geçerli fesih nedenleri olarak kabul gördüğü anlaşılmaktadır.

Elbette ki, sık sık hastalanmanın geçerli neden oluşturabilmesi için, yetersizliğin işyerinin normal işleyişini bozması ve iş görme borcunun gerektiği şekilde ifasını engellemesi gerekmektedir. İşçinin sık sık rapor alması ve bu olgunun devam etmesi karşısında, işverenin iş görme ediminden yararlanamaması, bu durumun işyerini olumsuz etkilemesi ve iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından beklenemez bir hal alması gerekmektedir.

Öte yandan, iş ilişkisinin sona erdirilebilmesi için raporların ne sıklıkla alınmış olması gerektiğine ilişkin Yargıtay’ın dikkat çekici bir kararı bulunmaktadır. Yargıtay söz konusu kararda, yaklaşık bir yıllık süre zarfında farklı farklı branşlardan toplam 43 gün rapor kullanan bir işçinin iş yerinde iş akışını olumsuz etkilediğine hükmetmiştir. Cem BALOĞLU Yaklaşım / Ocak 2017 / Sayı: 289

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.