Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
FAZLA ÇALIŞMA ONAYINI UNUTMAYIN! PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2017

Image

İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalar ‘Fazla Çalışma’ olarak tanımlamıştır.

Fazla çalışmanın hangi şartlarda yapılabileceği hükme bağlanmıştır. Fazla çalışma, ancak ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle yapılabilir. Başka bir ifadeyle, İş Kanunu’na göre fazla çalışma yapılması için;

a) Ülkenin genel yararları,

b) İşin niteliği,

c) Üretimin artırılması amaçlanmalıdır. Aynı düzenlemede söz konusu amaçlar belirtildikten sonra “…gibi nedenler” ifadesine yer verilerek, benzeri nedenlerin ortaya çıkması halinde fazla çalışma yapılabilmesine imkân tanınmıştır.

FAZLA ÇALIŞMADA ÜST SINIR

Fazla çalışmanın amacına uygun olarak sınırlı şekilde yapılması esastır. Nitekim Yasa fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda ikiyüzyetmiş (270) saatten fazla olamayacağını hükme bağlamıştır. Söz konusu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir. Yasal yıllık sınır olan 270 saatin hesaplanmasında, yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise bir saat sayılır.

FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ

İş Kanununa göre; her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

FAZLA ÇALIŞMADA SERBEST ZAMAN

İş Kanunu’na göre fazla çalışma yapan işçinin, istemesi halinde işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceğini, işçinin hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanabilecektir.

Ancak, serbest zaman kullanımına ‘6 aylık süre’ dışında ayrı bir sınırlama daha getirilmiştir. İşçiye bu Kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz.

FAZLA ÇALIŞMA ONAYI

Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence söz konusu onayın her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınacağını ve işçi özlük dosyasında saklanacağını düzenlemiştir. Buna göre fazla çalışma onayının ocak ayı başında alınması gerekmektedir.

Fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için 2017 yılında ikiyüzdoksanbeş (295 TL) Türk lirası idari para cezası verilecektir.Resul Kurt

http://www.star.com.tr/yazar/fazla-calisma-onayini-unutmayin-yazi-1174064/

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.