Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 15) PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2016

Image

Gider Vergileri Kanunu'nun 39. maddesinin 3. fıkrasında, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmi milyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınacağı hükmü bulunmaktadır. Maddenin devamında ise bu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmektedir.

2016 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı % 3,83 olarak hesaplanmış ve 11 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 474 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulmuştur.

Buna göre mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (Gider Vergileri Kanunu'nun 39/3 maddesinde istisna olarak sayılan haller hariç) maktu olarak alınması gereken özel iletişim vergisi tutarı1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından 47 TL olarak hesaplanmıştır.

Vergi tutarı, 27 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 15 seri numaralı Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği ile duyurulmuştur.

2017 Yılı Özel İletişim Vergisi

27 Aralık 2016 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29931

Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

11/11/2016 tarihli ve 29885 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 474 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yeniden değerleme oranı 2016 yılı için %3,83 olarak tespit edilmiştir.

Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2017 tarihinden itibaren 47,00 TL olarak uygulanacaktır.

Tebliğ olunur.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.