Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PİŞMANLIK HÜKÜMLERİNE UYULMAMASI NEDENİYLE KESİLEN VERGİ ZİYAI CEZASI UZLAŞMA KAPSAMINA GİRER Mİ? PDF Yazdır e-Posta
14 Ocak 2017

Image

Haziran 2016 döneminde, sehven 8.500 TL KDV’li alım faturası 2 defa kayıt edilmiş ve KDV 8.500 TL eksik çıkmış. Haziran 2016 KDV beyannamesini düzelttik ve mükerrer alım faturasını çıkardık. Pişmanlıkla verdik ancak süresinde ödeyemeyince 4.250 TL vergi ziyaı cezası kesildi. Bizim tarafımızdan düzeltilen beyanname nedeniyle kesilen vergi ziyaı cezası için uzlaşma istenebilir mi? Uzlaşma hakkımız var mıdır? Burada kural nedir?

Pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmek için, Yasa’da aranan şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlardan biri de verginin pişmanlık zammı ile birlikte 15 gün içinde ödenmesidir. Pişmanlık şartlarının yerine getirilmemesi halinde, kanuni süresi geçtikten sonra verilen beyanname olarak kabul edilir ve Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca yüzde 50 oranında vergi ziyaı cezası uygulanır.

Vergi Usul Kanunu’nun 344. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca (vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, vergi beyannamesinin kanuni süresi geçtikten sonra verilmesi hali) vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza uzlaşma kapsamına girmiyor./Yaklaşım

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.