Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PAY DEVRİ ÖNCESİ DÖNEMLERE İLİŞKİN KÂR PAYLARI HANGİ ORTAĞA ÖDENİR? PDF Yazdır e-Posta
13 Ocak 2017

Image

Anonim Şirkette yüzde 20 pay sahibi olan kişinin 2010’dan 2015 yılına kadar kâr payı alacağı 195.000 TL’dir. Bu ortak tüm hissesini (kâr paylarını almadan) başka birine 20.05.2016’da devrederek ortaklıktan ayrılmıştır. Eski ortak şirkete başvurarak 195.000 TL kâr payını talep etmekte. 2010 ile 2015 yıllarına ait 195.000 TL kâr payı kime ödenmelidir? Hisselerini devretmiş ancak o dönemin ortağına mı? Yoksa hisseleri devralmış ilgili yıllarda ortak olmayan, ancak dağıtım yapılacağı zaman ortak olan yeni pay sahibine mi?

Söz konusu kârların dağıtımına hisse devrinden önce karar verilmiş ve eski ortak veya ortaklar adına tahakkuk ettirilmiş (alacak kaydı yapılmış) ise, kâr payının eski ortağa ödenmesi gerekir. Ancak hisse devir tarihi itibariyle kâr dağıtım kararı alınmamış, kâr dağıtımına hisse devrinden sonra karar verilmiş ise, kâr payının yeni ortağa ödenmesi gerekir.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.