Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KAREKODLU ÇEK OCAK 2017' DE BAŞLIYOR PDF Yazdır e-Posta
20 Aralık 2016

Image

Dünyada bir ilk olan Findeks Karekodlu Çek Sistemi; çek üzerindeki karekod vasıtasıyla çek yaprağı ve keşidecinin çek ödeme geçmişi hakkında detaylı bir rapor alınabilen hizmettir.

Çek üzerindeki karekodun, Findeks Mobil Uygulaması’ na okutulması ile elde edilen Findeks Karekodlu Çek Raporu sayesinde; çekin dolaşımda olup olmadığına, çek yaprağı üzerindeki bilgilerin doğruluğuna ve keşidecinin çek ödeme geçmişine ilişkin detaylı bilgilere saniyeler içerisinde ulaşılır.

09/08/2016 tarihli Resmi Gazete’ de zorunlu hale gelmesine ilişkin karar açıklanan Karekodlu Çekler, Türkiye’de müşterilerine çek defteri verebilen tüm bankalardan talep edilebilir.

BU KONUDAKİ SORU VE CEVAPLAR

  • Karekodlu Çeki nasıl temin edebilirim
    Türkiye’de müşterilerine çek defteri verebilen tüm bankalardan Karekodlu Çek defteri talep edebilirsiniz.
  • Çek üzerindeki karekod hangi bilgileri içeriyor?
  • Çek üzerindeki karekod, keşideciye, çek hesabının bulunduğu bankaya ve çek yaprağına ilişkin bilgileri içerir.
  • Çek üzerindeki karekodu herhangi bir QR kod okuyucuya okutsam Karekodlu Çek Raporu alamaz mıyım?
  • Çekler üzerindeki karekodu yalnızca Findeks Mobil Uygulaması’ na okuttuğunuzda güvenli bir şekilde Findeks Karekodlu Çek Raporu’na ulaşabilirsiniz.
  • Findeks Mobil Uygulaması nedir, nasıl indirilir?
  • Findeks Mobil Uygulaması, sadece Karekodlu Çek Sistemi’ne değil Findeks’ in bireyler ve reel sektöre sunduğu diğer hizmetlere de kolayca ulaşabileceğiniz uygulamadır. Akıllı telefonunuzun işletim sistemine göre bu uygulamayı App Store ya da Google Play’den ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
  • Findeks Karekodlu Çek Raporu alabilmem için üye olmam gerekir mi?
  • Bilgi güvenliği ve uygulamanın kolayca kullanılabilmesi açısından Findeks Karekodlu Çek Raporu’nun alınabilmesi için üye olunması gerekmektedir. Findeks’ e üye olmak ücretsizdir.
  • Findeks Karekodlu Çek Raporu’nu almak istediğimde, keşideciden onay almam gerekir mi?
  • Keşideciden herhangi bir onay almadan, kendisine ait Findeks Karekodlu Çek Raporu’nu görebilirsiniz.
  • Karekodlu Çek kullanma zorunluluğu ne zamandan itibaren geçerli?
  • Karekodlu Çek kullanmak Ocak 2017 itibarıyla zorunludur. Bununla ilgili açıklama ve Çek Kanunu’nda yapılan değişiklikler hakkında detaylı bilgiye 09/08/2016 tarihi Resmi Gazete’ den ulaşılabilir.

01.01.2017' de Karekodlu Çek işleme geçiliyor, Bankanızla bu konuyu görüşerek gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Mehmet Özdoğru SMMM


SUNUM İÇİN TIKLAYINIZ

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kaynak; TOBB, FINDEKS

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.