Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Vergi Kanun Tasarısı PDF Yazdır e-Posta
05 Aralık 2016

Image

 

“Damga Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM gündeminde.

Bazı vergi kanunlarında değişiklik öngören Kanun Tasarısı 24.11.2016 tarihinde TBMM gündemine girmiştir. Tasarının başlığı “Damga Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”dır.

Tasarı yürütme ve yürürlük maddeleri hariç 21 maddeden oluşmakta olup bu maddelerden 10’u vergi düzenlemelerine ilişkindir.

Kanun Tasarısında yer alan düzenlemeler aşağıda konular itibariyle özetlenmiştir.

1. Damga Vergisi ve Harç Düzenlemesi

Tasarıyla, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle;

- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından uluslararası ihaleye çıkarılmış yurt içi ve yurt dışı yolcu taşıma işlerini yüklenen tam mükellef firmaların bu faaliyetleri döviz kazandırıcı faaliyet olarak tanımlanmakta, bu işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden, bu faaliyetlere ilişkin işlemler de harçlardan istisna edilmektedir. Yük taşıma işleri, mevcut düzenleme de kapsamdadır. Değişiklik önerisi yolcu taşıma işlerine ilişkindir.

- Uluslararası yük taşımacılığı ile ilgili kâğıt ve işlemler için uygulanan damga vergisi ve harç istisnasının kapsamına, aynı şekilde, taşımacılıktan döviz olarak kazanılan bedellerin yurda getirilmesi koşuluyla, yolcu taşımacılığına ilişkin kâğıtlar ve işlemler de dahil edilmektedir.

Tasarıyla ayrıca, Harçlar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, bağlama kütüğüne kaydedilen deniz araçlarından yıllık vize harçları kaldırılmaktadır.

2. Katma Değer Vergisi Düzenlemeleri

Tasarıyla;

- Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yazılım ve gayrimaddi hak satış ve kiralamalarının katma değer vergisinden istisna edilmesi,

- Belediyelerin ve il özel idarelerinin taşınmaz teslimlerinin elde tutma süresine bakılmaksızın katma değer vergisine tabi tutulmaması ve uygulamanın geçmiş işlemlere de uygulanması,

öngörülmektedir.

3. Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu İle İlgili Düzenlemeler

Tasarıyla Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu’nda değişiklik yapılarak, Türk Uluslararası Gemi siciline kayıtlı gemi ve yatların bu sicilden silinerek başka sicile geçişi, ihracı veya hurdaya ayrılmak üzere satışında, elde edilen kazancın kurumlar vergisinden istisna tutulmasına olanak sağlanmakta, ayrıca geçmiş yıllarda ortaya çıkan sorunlar çözülmektedir.

Yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş deniz araçlarının Türkiye’deki kişilere intikali, ithali, kayıt ve tescili işlemleri het türlü vergiden istisna edilmektedir.

4. KOBİ Birleşmelerini Teşvik Eden Kurumlar Vergisi Düzenlemesi

Tasarıyla, sanayi sicil belgesine sahip, üretim faaliyeti yapan KOBİ’lerin birleşmelerini teşvik etmek üzere, birleşmenin gerçekleştiği hesap dönemi dahil üç hesap döneminde elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatma konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

TBMM gündeminde bulunan tasarıyla;

  • Yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV’siz yazılım ve gayrimaddi hak alınması,
  • KOBİ birleşmelerinin vergi teşviki,

öngörülmektedir.

İlgili Kanun Tasarısı metnine aşağıdaki bağlantıların yardımıyla ulaşabilirsiniz.

• Damga Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı


 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.