Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞYERİNDE BULUNMASI GEREKEN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EVRAKLARI PDF Yazdır e-Posta
10 Aralık 2016

Image

II- ONAYLI DEFTER

III- İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARI KAYITLARI

B- PERİYODİK KONTROL RAPORLARI

1- Periyodik Kontrol Raporları Nelerdir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 10/4. maddesinde işverene iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılması ödevi yüklenmiştir. Bu yükümlülük kapsamında işyerinde kullanılan bazı ekipmanların periyodik kontrolleri yapılması gerekmektedir. Mevzuatta iş ekipmanlarının periyodik kontrolü “öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetleri” olarak tanımlanmaktadır. İşveren buhar kazanı, kompresör, topraklama tesisatı, vinç, forklift, havalandırma tesisatı vb. ekipman ve sistemlerin periyodik kontrollerinin yaptırılmasını sağlamalıdır.

2- Periyodik Kontrol Raporlarını Kimler Düzenler?

Periyodik kontrol raporları kontrol yapılacak olan sistem veya iş ekipmanına, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen hususlara ve ilgili standartlara bağlı olarak belirli alanda uzman mühendis veya teknikerler tarafından düzenlenir.

3- Periyodik Kontrol Raporlarının Dokümantasyonu Nasıl Olmalıdır?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği Ek-III madde 1.7’ye göre periyodik kontrol raporları şu 8 bölümden oluşur.

1. Genel bilgiler,

2. İş ekipmanına ait teknik özellikler,

3. Periyodik kontrol metodu,

4. Tespit ve değerlendirme,

5. Test, deney ve muayene,

6. İkaz ve öneriler,

7. Sonuç ve kanaat,

8. Onay.

C- YILLIK DEĞERLENDİRME RAPORU VE EĞİTİM PLANI

D- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURUL TOPLANTILARI

1- Kurul Toplantılarında Tutulan Kayıtlar Nelerdir?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 22. maddesine göre elli ve daha fazla çalışanı olan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı bütün işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturmak zorunludur. İşyerinde oluşturulan iş sağlığı ve güvenliği kurulları ayda en az bir defa toplantı yapması gerekmektedir. Ancak kurul, işyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir (İSGK md. 9/1.a). Kurul toplantılarında işyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin çalışmalar, tehlikeler, önlemlerin yerindeliği, alınması gereken tedbirler görüşülür ve alınan kararlar tutanak altına alınır.

IV- RİSK DEĞERLENDİRMESİ RAPORU

RİSK DEĞERLENDİRMESİ RAPORUNUN DOKÜMANTASYONU NASIL OLMALIDIR?

Söz konusu Yönetmeliğin 11. maddesine göre işveren risk değerlendirmesi çalışmalarının doküman haline getirilmeli ve işyerinde arşivlemelidir. Risk değerlendirmesi dokümanı yazılı halinin yanı sıra elektronik ve benzeri ortamlarda hazırlanarak saklanabilir. Risk değerlendirmesi çalışmalarında yapılan faaliyetler aşağıdaki hususları içerecek şekilde rapor haline getirilir.

- İşyerinin unvanı, adresi ve işverenin adı,

- Gerçekleştiren kişilerin isim ve unvanları ile bunlardan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi olanların Bakanlıkça verilmiş belge bilgileri,

- Gerçekleştirildiği tarih ve geçerlilik tarihi,

- Risk değerlendirmesi işyerindeki farklı bölümler için ayrı ayrı yapılmışsa her birinin adı,

- Belirlenen tehlike kaynakları ile tehlikeler,

- Tespit edilen riskler,

- Risk analizinde kullanılan yöntem veya yöntemler,

- Tespit edilen risklerin önem ve öncelik sırasını da içeren analiz sonuçları,

- Düzeltici ve önleyici kontrol tedbirleri, gerçekleştirilme tarihleri ve sonrasında tespit edilen risk seviyesi.

Risk değerlendirmesi dokümanının sayfaları numaralandırılarak; gerçekleştiren kişiler tarafından her sayfası paraflanıp, son sayfası imzalanır ve işyerinde saklanmalıdır.

V- ACİL DURUM PLANI

VI- PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI

VII- KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM (KKD) ZİMMET TUTANAĞI     

Recep GÜNER E-Yaklaşım / Kasım 2016 / Sayı: 287

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.