Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VARLIK BARIŞI PDF Yazdır e-Posta
26 Ağustos 2016

Image

VERGİ VE VARLIK BARIŞININ GETİRDİKLERİ

Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Vergi Affı Kanunu, 19 Ağustos 2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.[1]6736 sayılı Kanuna ilişkin usul ve esaslar ise 1 seri No.lu Genel Tebliğ ile belirlenmiş olup aşağıdaki hususlarda düzenlemelere gidilmiştir.

6736 sayılı Kanun ile aşağıdaki düzenlemeler yapılarak yürürlüğe konulmuştur.

  • 2. Maddesindeki düzenlemelere göre, kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılıyor.
  • 3. Maddesindeki düzenlemelere göre, ihtilaflı alacaklar tasfiye edilmek isteniyor.
  • 4.ve 5. Maddedeki düzenlemelere göre, matrah artırımı ve matrah artırımı yapılan yılların incelenmemesi ve bu yıllara tarhiyat yapılmaması amaçlanıyor.
  • 6. Maddedeki düzenlemelere göre, Kayıt ve muhasebe düzeltmeleri yapılarak gerçek durumla kayıtların eşitlenmesi öngörülmektedir.
  • 7. Maddesindeki düzenlemelere göre, bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması için Varlık Barışı uygulaması yeniden getiriliyor.

Diğer maddelerle beraber bu kanun ile; Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacakları yeniden yapılandırılmış olacak.

30 Haziran 2016 dahil bu tarihten önceki dönemi kapsayan vergilerden, bu tarihe kadar beyan edilmesi gereken yıllık gelir, kurumlar, katma değer, özel tüketim, gelir(stopaj), kurum(stopaj), damga vergisi gibi beyana dayalı vergiler ile 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden yıllık harçlar ve motorlu taşıtlar vergisi ile verilen askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu taşıma, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları ve RTÜK idari para cezaları, vb. alacakların tamamı yeniden yapılandırma kanunu kapsamındadır.

30 Haziran 2016 tarihinden önce verilen bu tarih dahil, aşağıdaki idari para cezaları yapılandırmadan yararlanmaktadır.

Trafik idari para cezası, Karayolu taşıma idari para cezası, Otoyol ve köprülerden ihlali geçiş idari para cezası, Askerlik para cezası, Seçim para cezası, Nüfus para cezası
Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi(www.gib.gov.tr) üzerinden başvurular yapılabilmektedir.  Ancak borçlu, bağlı olduğu vergi dairesine 31 Ekim 2016 tarihine kadar, bu tarih dahil, mesai saati bitimine kadar şahsen veya posta yoluyla da başvurabilmektedir.  Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar ise her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir. Talep ettikleri dönem ve tür için sadece başvurup yararlanabilecekleri gibi tüm borçları için de başvuru yapabilirler.

Peşin ödemeler ilk taksit ödeme süresi olan 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılması gerekmektedir. Peşin ödemelerde haliyle herhangi bir faiz ve katsayı uygulanmayacaktır.

 Peşin Ödeme ile ilgili özel bir düzenleme  vardır. Buna göre, İlk taksit ödeme süresi vergi için Kasım / 2016 ve Sgk İçin Aralık / 2016 ayı içinde tamamen ödenmesi halinde, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı üzerinden ayrıca %50 ilave indirim(peşin ödeme indirimi) yapılacaktır.

Taksit imkanını tercih eden borçlular ise; 6, 9, 12 veya 18 eşit taksit seçeneklerinden birini tercih edebilecektir. Taksit sayısı artıkça uygulanan faiz de ona göre artmış olacaktır. İlk vergi taksiti Kasım / 2016, İlk Sgk Taksiti Aralık / 2016 ayında ödenecektir. Sonraki taksitler ise 2’şer aylık devrelerle yapılması gerekmektedir. Erken ödeme yapılması durumunda haliyle ilgili katsayıya göre faiz indirimi yapılacaktır.

Taksitle ödemelerde aşağıdaki katsayılar uygulanarak borç belirlenip tahsil edilecektir.

6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelerde 1,045

9 taksitte 18 ayda yapılacak ödemelerde 1,083

12 taksitte 24 ayda yapılacak ödemelerde 1,105

18 taksitte 36 ayda yapılacak ödemelerde 1,15

Kredi kartıyla da ödeme yapılabilmektedir. Kredi kartı işlem tarihi ödeme tarihiniz olacaktır. Ödeme belgesi bilgisayar çıktısı olarak muhafaza edilebilir.
Taksitlerin bir takvim yılında en fazla 2 tanesi süresinde ödenmezse veya eksik ödenirse Kanun hala ihlal edilmiş sayılmaz. Ancak bir takvim yılında 3 tanesi ödenmediği durumda yapılandırma bozulur.

Eğer bir takvim yılında en fazla 2 taksit aksatılarak ödeme yapılmış olsa bile ödemeye devam edebilirsiniz ve süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti izleyen ay sonuna kadar ödenirse, yapılandırma bozulmadan, geç ödenen süre için gecikme zammı oranında bir zamla ödeme yapılabilecektir.
İade alacağı olan mükellefler mahsup talebinde bulunarak da bu yapılandırma borçlarını ödeyebilirler. Özellikle bu yöntem kullanılırken evrakların eksiksiz tam olması veya tamamlanması gibi işlemlere dikkat edilmeli yapılandırmayı bozmaya kadar birçok mağduriyetin yaşandığı tecrübeyle sabittir.

Gelir ve Kurumlar Vergisinde Matrah Artırımı Nasıl Yapılacaktır?

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri 31 Ekim 2016 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı olunan vergi dairesine başvurarak, yıllık beyannamelerinde (ihtirazi kayıtla verilenler dahil) beyan ettikleri matrahlarını;

-2011 yılı için %35

-2012 yılı için %30

-2013 yılı için %25

-2014 yılı için %20

-2015 yılı için %15

 Oranından az olmamak üzere artıracaklardır. Artırılan matrahlar üzerinden %20 oranında vergi hesaplanıp ödenecektir.

 Bu nedenle matrah artırımı yapılan yıllar için gelir ve kurumlar vergisi yönünden vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacaktır.

 Katma Değer Vergisi mükellefleri 1 No.lu KDV beyannamelerinde yer alan hesaplanan katma değer vergilerinin yıllık toplamı üzerinden;

-2011 yılı için %3,5

-2012 yılı için %3

-2013 yılı için %2,5

-2014 yılı için %2

-2015 yılı için %1,5

Oranında hesaplayacakları katma değer vergisini ödemeyi kabul etmeleri halinde, katma değer vergisi incelemesine ve tarhiyatına muhatap olmayacaklardır.
2 No.lu KDV beyannameleri için matrah artırımından yararlanılması mümkün değildir.
 
-Matrah artırımı başvuruları 31 Ekim 2016 tarihine kadar bağlı vergi dairesine yapılması gerekmektedir.


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.