Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
OLAĞANÜSTÜ HALİN DEVAMI SÜRESİNCE İFLAS ERTELEME KARARI VE BUNA YÖNELİK TEDBİR KARARI VERİLEMEYECEK PDF Yazdır e-Posta
02 Ağustos 2016

Image

İflasın ertelenmesi borca batık ancak bir plan çerçevesinde mali durumunu düzeltebilecek bir sermaye şirketine bunun için son bir fırsat verilmesini sağlamak üzere tesis edilmiş bir kurumdur. 

İflasın ertelenmesi kurumu son zamanlarda sıkça tartışılmakta olup, çeşitli çevrelerden piyasada topyekûn bir krize yol açabileceği eleştirileri gelmekteydi. 

669 sayılı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesi'nin ("OHAL KHK") 4. maddesi olağanüstü halin devamı süresince iflas erteleme kararı verilemeyeceğini öngörmektedir. Buna göre şirketler olağanüstü hal süresince şirketin alacaklılarına karşı iflas erteleme müessesesinin sunduğu koruma imkanından faydalanamayacak olup şirketlere karşı vergi borçları ve diğer kamu alacakları da dahil tüm borçlarından dolayı icra takibi yapılabilecektir.

Bu çerçevede uygulamada iflas erteleme kararı verilinceye kadarki süreçte borçlunun alacaklılarına karşı korunması için verilen tedbir kararının verilmesi de mevcut düzenleme karşısında mümkün görünmemektedir. Zira maddede, talep yapılamayacağı ve yapılan taleplerin reddedileceği öngörülmüştür. O halde tedbir kararı aşamasına gelmeden talebin mahkemece doğrudan reddedilmesi gerekir. 

Madde, OHAL KHK yürürlüğe girmeden önce yapılmış mevcut talepler bakımındansa bir açıklık taşımamaktadır. Ancak, OHAL KHK yürürlüğe girmeden önce verilmiş mahkeme kararlarının bundan etkilenmemesi gerektiği kanaatindeyiz. 

Mevcut düzenlemeyle olağanüstü hal süresince konkordato ve uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırma kurumlarının öneminin artmasını bekliyoruz. kpmg

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.