Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞÇİLERİN İŞE GELİŞ VE GİDİŞLERİNDE SERVİS ARAÇLARINDA GEÇEN SÜRELER ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIR MI? PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2016

Image

İş Kanunu'nun 66. maddesinde sayılan süreler günlük çalışma süresinden sayılır. Bu sürelerden birisi de; demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadilat gibi işlerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen sürelerdir.

İşçilerin işveren tarafından işyerine getirilip götürülmeleri sırasında geçen sürelerin çalışma süresinden sayılması için, bu taşımanın işin niteliğinden doğması gerekir. İşin niteliğinden kaynaklanmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süreler günlük çalışma süresinden sayılmayacaktır. Bu şekildeki taşımalarda, araçlarda geçen süre ne kadar olursa olsun çalışma süresinden sayılmayacak, işçiler araçlarda geçen süre için herhangi bir ücret talebinde de bulunamayacaktır.

Yargıtayın görüşü de bu doğrultudadır. Yargıtaya göre, işverence vasıta parasının ödenmesi veya servis aracının kullanılması bu esası değiştirmeyecek, sabit bir işyerine götürülüp getirilmeler işin mahiyetinden doğmayıp, aradaki mesafe ve uzaklık sebebiyle sosyal yardım amacıyla yapıldığında araçlarda geçen süreler çalışma süresinden sayılmayacaktır. Lebib Yalkın Yayımları

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.