Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KENDİ İSTEĞİ İLE İŞTEN AYRILAN KİŞİLER İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANABİLİR Mİ? PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2016

Image

 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre, hizmet akitleri kanunda belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona eren sigortalılar, Kuruma süresi içinde başvurmak ve bu kanunda yer alan diğer koşulları yerine getirmiş olmak kaydıyla, işsizlik ödeneği almaya hak kazanırlar. Sigortalıların işten ayrıldıkları tarihten itibaren 30 gün içinde işyerinin bulunduğu yerdeki İŞKUR'a şahsen veya elektronik ortamda başvurmaları gerekir.

 

İşten ayrılan sigortalının işsizlik ödeneğine hak kazanabilmesi için öncelikle kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması gerekir. Hizmet akdi, süresi belirli olsun veya olmasın sürenin bitiminden önce veya bildirim öneli beklemeksizin İş Kanunu'nun 24. maddesindeki; sağlık sebepleri, ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebepler ile askerlik nedeniyle işçi tarafından sona erdirildiği takdirde, işçi kendi isteği ile işten ayrılmasına rağmen işsizlik ödeneğine hak kazanacaktır. Bu hallerin dışında kendi isteği ile işten ayrılan sigortalılar işsizlik ödeneği alamayacaklardır.

 

İşsizlik ödeneğine hak kazanılabilmesi için ayrıca, işçinin işten ayrıldığı tarihten önceki son 120 gün içinde sürekli çalışmış ve primlerinin de ödenmiş olması, işten ayrıldığı tarihten önceki son 3 yıl içerisinde işçi adına en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. Lebib Yalkın Yayımları


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.