Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GÜMRÜK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI PDF Yazdır e-Posta
26 Temmuz 2016

Image

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında TBMM’ye 22.07.2016 tarihinde sunulan Kanun Tasarısı uyarınca gümrük alacaklarının da yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Tasarı'nın kanunlaşması sonrasında, gümrük idarelerince tahsil ve takip edilen alacaklar (vergi ve cezalar) yeniden yapılandırılabilecek ve uygulamadan istifade eden şirketler vergi ve cezalarda ciddi indirimlerden istifade edebilecek.

TASARI KAPSAMINDA YAPILANDIRMA NASIL OLACAK?

 

Tasarı kapsamındaki yapılandırmalar aşamalar halinde belirlenmiş olup, söz konusu yapılandırmaya ilişkin açıklamalara aşağıda başlıklar halinde değinelim.

1. KESİNLEŞMİŞ GÜMRÜK ALACAKLARI:

  • Vadesi Geldiği Halde Ödenmemiş veya Henüz Ödeme Süresi Geçmemiş Gümrük Vergilerine Bağlı Alacaklar:

Bu kapsamda yer alan gümrük alacaklarına ilişkin olarak, gümrük vergileri ve vergiler üzerinden gecikme zammı/faizi yerine aylık Yİ-ÜFE değişim oranına göre hesaplanacak tutar tahsil edilmekte ve cezaların tahsilinden vazgeçiliyor.

 

  • Vadesi Geldiği Halde Ödenmemiş veya Henüz Ödeme Süresi Geçmemiş Gümrük Vergilerine Bağlı Olmayan Alacaklar:

Bu kapsamda yer alan gümrük vergilerine bağlı olmayan alacaklarının (örneğin usulsüzlük cezaları) ödenmesi durumunda söz konusu cezaların %50’si silinecektir.

  • Eşyanın Gümrüklenmiş Değerine Bağlı Cezalar ve Alacaklar:

Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının %30’u ve varsa gümrük vergileri aslının tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı/faizi yerine aylık Yİ-ÜFE değişim oranı dâhilinde hesaplanan tutarın ödenmesi durumunda, cezaların kalan %70’inin tahsilinden vazgeçilecektir.

2. KESİNLEŞMEMİŞ VEYA DAVA AŞAMASINDA OLAN GÜMRÜK ALACAKLARI

 

  • Gümrük Vergisine Bağlı Alacaklar:

Bu kapsamdaki alacaklar için dava açılmışsa;

 

İlk derece mahkemesinde bulunan davalar veya dava açma süresi içerisinde bulunan gümrük vergi alacakları için

Gümrük vergilerinin %50’si ile kalan %50 üzerinden Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutar ödenecektir. Cezaların tahsilinden vazgeçilecek

İdari yargıda itiraz/istinaf veya temyiz süreleri geçmemiş veya bu aşamalardaki gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklar için

Gümrük vergilerinin %80i ile kalan %20 üzerinden Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutar ödenecektir. Cezaların tahsilinden vazgeçilecek

 

  • Vergi Aslına Bağlı Olmayan İdari Para Cezaları:

Bu kapsamdaki alacaklar için dava açılmışsa aşağıdaki oranlarda indirim öngörülüyor.

İlk derece mahkemesinde bulunan davalar için

%75

Temyiz aşamasında ise en son kararın mükellef lehine olması durumunda

%90

Temyiz aşamasında ise en son kararın idare lehine tasdik olması halinde

%50

 

  • Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı idari para cezalarında;

Bu kapsamdaki alacaklar için dava açılmışsa aşağıdaki oranlarda indirim öngörülüyor.

 

İlk derece mahkemesinde bulunan davalar için

%85

Temyiz aşamasında ise en son kararın mükellef lehine olması durumunda

%95

Temyiz aşamasında ise en son kararın idare lehine tasdik olması halinde

%70

 

 

3. YÜKÜMLÜ TARAFINDAN GÜMRÜK KANUNU’NUN 234/3 ÜNCÜ MADDESİ KAPSAMINDA YAPILAN BEYANLAR:

 

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/3. maddesi kapsamında yapılan beyanlarda, ithalat vergileri tahsil edilmekte ve cezalar % 15 oranında uygulanmakta. Kanun Tasarısı uyarınca, Kanun’un kapsadığı dönemlere ilişkin olarak (30.06.2016’ya kadar), Kanun’un yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar bu kapsamda yapılacak olan beyanlarda, ithalat vergileri tahsili ile Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın ödenmesi durumunda ceza uygulanmayacak.

 

4. UZLAŞMA KAPSAMINDAKİ ALACAKLARIN DURUMU NE OLACAK?

 

Gümrük idaresince tahakkuk ettirilen ve uzlaşma başvurusu yapılıp da uzlaşma günü tayin edilmeyen gümrük alacakları, yukarıda (2) numaralı kısımda belirtilen “dava süresi geçmemiş gümrük vergileri ve idari para cezalarına ilişkin hükümlerden” istifade edebilecek.

 

5. YARGI KARARI İLE KESİNLEŞTİĞİ HALDE ÖDEME TEBLİGATININ YAPILMADIĞI ALACAKLARIN DURUMU NE OLACAK?

 

Bu alacaklar da yukarıda (1) numaralı kısımda belirtilen kesinleşmiş gümrük alacaklarına dair hükümlerden yararlanacaktır.

6. İTİRAZ MERCİLERİNDE BULUNAN TAHAKKUKLARIN DURUMU NE OLACAK?

 

İdari itiraz süresi geçmemiş veya idari itiraz mercilerinde bulunan tahakkuklar için yukarıda (2) numaralı kısımda belirtilen “İlk derece mahkemesinde bulunan davalar veya dava açma süresi içerisinde bulunan gümrük vergisine bağlı alacaklar” için düzenlenen hükümler geçerli olacak.

 

5. YAPILANDIRMA KAPSAMINDA ÖDEME NASIL YAPILACAK?

Tasarının kapsamında yer alan alacakların ödenmesinde taksit imkânı da getirilmiş olup, söz konusu tutarlar peşin ödenebileceği gibi 18 taksit ile de ödenebilecek.

 

Tasarı henüz Mecliste görüşülmemiş olup, metinde değişiklikler olması muhtemeldir. Bunun yanında devam eden incelemeler kapsamında henüz düzenlenmemiş vergi ve cezalara ilişkin de bazı hükümlere yer verilmesi ve Tasarı'nın 30.06.2016 ve öncesi dönemi kapsaması beklenmektedir. Murat Palaoğlu

 

http://www.kpmgvergi.com/Blog/Pages/FullBlog.aspx?article=607

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.