Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VERGİ DAVALARININ AÇILACAĞI SÜRELER PDF Yazdır e-Posta
27 Temmuz 2016

Image

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesine göre, dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış (60) ve vergi mahkemelerinde otuz (30) gündür.

Ancak 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu haricinde bazı özel kanunlarda dava açma süreleri de ayrıca tanımlanmıştır.

  • Vergi ve Ceza İhbarnamesine Karşı: Dava açma süresi “(30) gündür.” Bu süre “ihbarnamenin tebliği” ile başlamaktadır. (Yer: Vergi Mahkemesi)
  • Ödeme Emrine Karşı: Dava açma süresi “(7) gündür.” Bu süre “ödeme emrinin tebliği” ile başlamaktadır. (Yer: Vergi Mahkemesi) Adresleri belli olmayanlara özel kanunlardaki hükümlere göre ilan yoluyla bildirim yapılan hallerde özel kanunun aksine bir hüküm bulunmadıkça süre, son ilan tarihini izleyen günden itibaren (15) gün sonra işlemeye başlar.

VUK’un 124. maddesi ve Vergi Usul Kanunu 188 Sıra No.lu GT uyarınca, vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra ilgili vergi dairesine düzeltme talebi ile başvurulabilinir. Başvurunun reddi üzerine Maliye Bakanlığı’ndan düzeltme talibinde bulunulabilir. Bakanlığın bu talebi reddetmesi veya (60) gün içerisinde cevap vermemesi (İYUK madde 10/2) hallerinde ilgilinin dava açma hakkı yeniden doğar. Bu durumda talebin reddi yazısının tebliğini veya cevap vermeyerek geçirilen (60) günün bitimini izleyen günden itibaren (30) gün içinde dava açılabilir.

  • İhtiyati Haciz ve İhtiyati Tahakkuk: Dava açma süresi “(7) gündür.” Bu süre “haciz ve ihtiyati tahakkukun tebliği” ile başlamaktadır. (Yer: Vergi Mahkemesi)
  • İhtirazi Kayıtla Verilen Beyannameye ait Tahakkuk Fişine Karşı: 213 sayılı VUK’a göre ihtirazi kayıtla verilen beyannameye ait tahakkuk fişine karşı “vergi mahkemelerinde” dava açılması gerekmektedir. Dava açma süresi “(30) gündür.” Bu süre “tahakkuk tarihi” ile başlar.
  • Tarhiyat Öncesi Uzlaşmada Dava Açma Süresi:  Uzlaşma görüşmeleri sonucunda uzlaşma sağlanamaz ise, uzlaşılamayan söz konusu vergi ve cezaya ilişkin olarak ilgili vergi dairesince yapılacak tarhiyata karşı, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihini takip eden otuz (30) günlük dava açma süresi içinde dava açılabilir.
  • Tarhiyat Sonrası Uzlaşmada Dava Açma Süresi:  Uzlaşma sağlanamaması durumunda, bu hususa ilişkin tutanağın mükellefe tebliğ tarihinden itibaren ise dava açma süresi kaldığı yerden işlemeye devam eder. Dava açma süresi yeniden işlemeye başladığında, dava açmak için on beş (15) günden fazla bir zaman kalmışsa bu süre içinde dava açılmalıdır. Ancak dava açma süresi bitmiş veya on beş (15) günden az kalmışsa dava açma süresi on beş (15) gün daha uzar.

DAVA AÇMA SÜRELERİ İLE İLGİLİ OLARAK;

  • Tatil günleri sürelere dahil olacak ancak, sürenin son günü tatil gününe rastlarsa süre, tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzayacaktır.
  • Çalışmaya ara verme zamanı (5219 Sayılı Kanun ile 1 Ağustos – 5 Eylül olarak değiştirilmiştir) içinde sürenin bitmesi halinde, süreler çalışmaya ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren (7 gün) uzayacaktır. Sevilcan BİLGİN, Erhan BAYARYaklaşım / Temmuz 2016 / Sayı: 283

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.