Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VERGİDE DÜZELTİCİ BEYAN PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2016

Image

● YASAL SÜRESİNDEN SONRA PİŞMANLIK İSTEMLİ DÜZELTİCİ BEYANNAME VERİLMESİ

213 sayılı VUK md. 371 hükümlerine göre vergi incelemesine başlamadan veya idare takdire gitmeden önce pişmanlıkla beyan verilmesi mümkündür. İdare, incelemeye başlamışsa veya takdire dosyaya sevk etmişse bu aşamada pişmanlık istemli beyanname verilmesi mümkün değildir.

● YASAL SÜRESİNDEN SONRA PİŞMANLIK TALEPSİZ NORMAL DÜZELTİCİ BEYANNAME VERİLMESİ

İdare, incelemeye başlamamışsa veya takdire dosyayı sevk etmemişse pişmanlık talepsiz beyanname verilir. Bu beyanname düzeltme istemli olacaktır. Beyannamedeki vergi miktarı tahakkuk ettirilir, tahakkuk fişi düzenlenir, 30 gün vade verilir, verginin 1/2’si kadar vergi ziyaı kesilir (VUK md. 344). Burada aynı vergi türünde ise vergi ziyaı cezası 1 kat, farklı vergi türünde ise ½ oranında vergi ziyaı cezası kesilir.

● PİŞMANLIKLA BEYANDA YASAL KOŞULLAR NELERDİR?

a- İdare durumu fark etmeden mükellef tarafından beyanname veya pişmanlık dilekçesi vergi dairesine verilmelidir.

b- Dilekçe verilmeden önce beyanname verilmeme hali bir muhbir veya başka bir kurum tarafından idareye ihbarda bulunmamış olması gerekir.

c- Pişmanlık dilekçesi verildiği tarihte olay ile ilgili herhangi bir vergi incelemesi veya dosyanın takdir komisyonuna sevk edilmemiş olması gerekir.

d- Düzeltme beyannamesinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilmesi gerekir.

e- Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödenmesi gerekir.

● KDV BEYANNAMELERİNDE YASAL SÜRESİNDEN SONRA MATRAHI ARTTIRICI VEYA AZALTICI DÜZELTME BEYANNAMESİ VERİLMESİ

a- Yasal süresinden sonra matrah arttırıcı beyannamelerde düzeltme beyannamesi verilebilir. Ödeme pişmanlık talepsiz ise 30 gün içinde vergi, Gecikme faizi ve ayrıca vergi ziyaı cezası tahakkuk ettirilir. Olay, duruma göre incelemeye sevk edilmeyebilir.

b- Yasal süresinden sonra(Vergi incelmesine başlanmadan ve incelemeye başlama tutanağı düzenlenmeden önce)matrah azaltıcı şekilde verilen düzeltmebeyannameleri vergi dairesi tarafından veya vergi inceleme elemanları tarafından indirilecek KDV’ler bağlamında mükellefin defter ve belgeleri üzerinde incelemeye konu edilecektir.

● BA-BS BİLDİRİMLERİNİN DÜZELTİLMESİ

a- Yasal süresi içerisinde verilmiş form Ba-Bs formları hakkında düzeltme gerekli ise daha sonra bu beyanlar ve bildirimler formun üzerine gerekçesi yazılarak, sisteme girilip düzeltme yapılabilir.

b- Yasal süresinden sonra düzeltici mahiyette verilen form Ba-Bs’lere 1.560,00 TL ÖUCZ kesilebilir.

c- Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerde bu ceza 560,00 TL ÖUCZ kesilir. Nazlı Gaye Alpaslan Yaklaşım / Temmuz 2016 / Sayı: 283

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.