Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İŞ KAZASININ BİLDİRİMİN YAPILMAMASI VEYA GEÇ YAPILMASI HALİ PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2016

Image

Kural olarak iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren üç iş günü içinde Kurum’a bildirilmesi zorunludur.

Yasa’ya göre 4/a sigortalılarının geçirdiği iş kazasının süresinde Kurum’a bildirilmemesi halinde sigortalıya ödenecek geçici iş göremezliği işverenden tahsil edilmektedir. 4/b sigortalılarının kendilerinin geçirdiği iş kazasını süresinde Kurum’a bildirmemesi halinde ise Kurum’ca bildirim tarihinden sonra tahakkuk edecek geçici iş göremezlik ödenekleri ödenmektedir. Ancak Yasa ödemelerin bildirim tarihinden sonra yapılacağını düzenlemiştir. Bu nedenle Kurum uygulaması kanaatimizce Yasa’ya aykırıdır.

Bildirim yapma yükümlülüğüne uymamanın sonucu Yasa’nın 21. maddesinin 2. fıkrasında; “belirtilen sürede işveren tarafından Kurum’a bildirilmemesi halinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için sigortalıya ödenecek geçici iş göremezlik ödeneği, Kurum’ca işverenden tahsil edilir.” hükmü ile düzenlenmiştir.

4/b kapsamında sigortalı olanların ise 5510 sayılı Yasa’nın 22. maddesi 2. fıkrasına göre belirtilen süre içinde Kurum’a bildirilmemesi durumunda, sigortalıya yapılacak iş göremezlik ödeneklerinin bildirim tarihinden itibaren ödeneceği düzenlenmiştir.

2011/50 Genelge’ye göre ise 4/b kapsamında sigortalı olanların iş kazası geçirmeleri ve süresinde bildirilmemesi hâlinde, bildirim tarihine kadar geçen süre için geçici iş göremezlik ödeneği kendilerine ödenmeyecek, bildirim tarihinden sonraki sürelere ait geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

Görüldüğü gibi Yasa’da 4/b sigortalılarına bildirimin süresinde yapılmaması halinde geçici iş göremezlik ödenmeyeceği düzenlemesi yapılmamıştır. Yasa’da açık olarak geçici iş göremezlik ödeneklerinin bildirim tarihinden ödenmeye başlanacağı düzenlenmiştir(2).

Nitekim 5510 sayılı Yasa’nın 97. maddesinde “Bu Kanun’da aksine hüküm bulunmayan hallerde, iş kazası, meslek hastalığı,  vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar.” denilmektedir.

Her iki hüküm birlikte değerlendirildiğinde süresi dışında da olsa 4/b sigortalılarının bildirim tarihinden önceki geçici iş göremezlik ödeneklerini talep etmeleri halinde Kurum’ca ödenmesi zorunludur. Serdar Günay Yaklaşım / Temmuz 2016 / Sayı: 283

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.