Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YURT DIŞINDAKİ VARLIKLARIN TÜRKİYE’YE GETİRİLMESİNE İLİŞKİN YASA TASARISI DÜZENLEMELERİ TBMM’YE SUNULDU PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2016

Image

23 Haziran 2016 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan "Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nın geçici 2. maddesi, gerçek ve tüzel kişilerce yurt dışında bulunan bazı varlıkların banka ve aracı kurumlara bildirilmesi veya vergi dairelerine beyan edilmesi suretiyle milli ekonomiye kazandırılmasına ilişkin aşağıdaki düzenlemeleri içermektedir:

1. Beyan ve bildirime konu varlıklar ve beyan ve bildirim yeri

Tasarı uyarınca gerçek veya tüzel kişilerce yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye'deki banka ve aracı kurumlara bildirilecektir.

Alacaklar ve rayiç bedeliyle gayrimenkuller ise yine aynı tarihe kadar Türk Lirası cinsinden vergi dairelerine beyan edilecektir.

Yurt dışında bulunan yukarıdaki varlıkların diğer kişiler nam ve hesabına bildirim veya beyanda bulunulabilmesi de mümkündür. Diğer taraftan beyan edilen veya bildirilen varlıklar üzerinden eski benzer uygulamaların aksine herhangi bir vergi ödenmesi söz konusu değildir.

2. Defter tutan mükellefler açısından bildirim ve beyan usulü

Maddenin 2, 3 ve 4. fıkralarında, bildirilen veya beyan edilen varlıkların defter tutan mükellefler tarafından nasıl kayıtlara alınacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.

Buna göre bildirilen veya beyan edilen varlıkların defter tutan mükellefler tarafından bildirim veya beyan edildiği ayın sonuna kadar kanuni defterlere kaydedilmesi gerekmektedir.

Kanuni defterlere kaydedilen varlıklar, yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve maddenin yürürlük tarihi itibarıyla kanuni defterlere kayıtlı olan kredilerin, en geç 31 Aralık 2016 tarihine kadar, kapatılmasında kullanılabilir. Bu takdirde borcun defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, ödemede kullanılan varlıkların Türkiye'ye getirilme şartı aranmayacaktır.

Bu işlemler dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Kanuni defterlere kaydedilen varlıkların, sermayeye ilave edilmemiş olması şartıyla işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak ve bu nedenle gelir ve kurumlar vergisi tarhiyatı yapılmayacaktır.

3. Bildirim ve beyanlara ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacağı

Yurt dışında bulunan varlıklarını bildiren veya beyan eden kişiler ile varlıkların nam veya hesabına getirildiği diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdinde hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacağı gibi vergi cezası da kesilemeyecektir.

Nam veya hesabına bildirim ve beyanda bulunulanlara bu hüküm kapsamında yapılan intikaller ivazsız intikal olarak değerlendirilmeyecek ve veraset ve intikal vergisine konu edilmeyecektir.

4. Bildirim ve beyanlara ilişkin uygulanmayacak yasal düzenlemeler

Bildirim ve beyanda bulunanlar ile bunların kanuni temsilcileri hakkında, sırf bu beyanın yapılmış olmasından dolayı ve bu beyandan hareket edilerek, aşağıdaki kanun ve kanun hükümleri dâhil olmak üzere hiçbir şekilde herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz ve idari para cezası uygulanamaz:

a. Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun,

b. Sermaye Piyasası Kanunu (106, 107, 108, 109 ve 110. maddeleri hariç),

c. Gümrük Kanunu,

d. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu,

e. Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenen suçlar ile bu suçlardan kaynaklanan mal varlığı değerleriyle ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun 282. maddesi.

5. Amortisman ve satış zararı uygulaması

Bildirim ve beyana konu edilen varlıkların üzerinden amortisman ayrılamayacaktır. Ayrıca bu varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararların da gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider veya indirim olarak kabul edilmesi de mümkün değildir.

6. Türkiye'ye getirilme şartı

Yurt dışında bulunan ve;

- Bildirime konu edilen para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31 Aralık 2016 tarihini geçmemek şartıyla bildirim tarihini takip eden 1 ay içinde,

- Beyan edilen alacak ve taşınmazların beyan edilen değerlerinin karşılığının Türk Lirası veya döviz olarak beyan tarihini takip eden 1 yıl içinde,

Türkiye'ye getirilmemesi veya Türkiye'deki bankalar veya aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmemesi halinde sirkülerimizin "Bildirim ve beyanlara ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacağı" ve "Bildirim ve beyanlara ilişkin uygulanmayacak yasal düzenlemeler" bölümlerinde yer verilen haklardan faydalanamayacaklardır.

7. Süre uzatımında yetki

Bakanlar Kurulunun, yukarıda yer alan bildirim ve beyan süreleri ile varlıkların Türkiye'ye getirilmesine ilişkin süreleri 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunmaktadır.

8. Yürürlük

Söz konusu Tasarı aynen yasalaşırsa, yukarıdaki hüküm Kanun'un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.  E&Y

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.