Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
AZ TEHLİKELİ İŞ YERLERİ SERTİFİKA ALMAMIŞSAN 156 BİN TL CEZA VAR PDF Yazdır e-Posta
28 Haziran 2016

Image

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI TEBLİĞİ' nde yer alan az tehlikeli işyerleri 1 Temmuz sabahı 6331 sayılı Kanunun 38.Maddesine göre50’den az çalışanı(49 kişi)  olan kanunda yazılı 6.Madde gereği İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurmaz ya da bu hizmetleri OSGB satın almazsa İPC ile karşı karşıya kalacaktır.

30/06/2012 tarihinde RG yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmiş. 4 yıldan beri  uygulamada olup, bu kanunun amacı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemesi işlevi vardır.

1 Temmuz 2016 itibaren 49 ve daha az çalışanı olan az tehlikeli özel sektör işyerlerinde zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzman, İş Yeri Hekimi bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Genel de az tehlikeli iş yerleri perakende sektörü, hizmet sektörü, toptan satış yerleri, mağazalar, danışmanlık şirketleri, emlak komisyoncuları, mali müşavirler, hukuk büroları, dondurmacılar, büfeler, finansal danışmanlar, gümrük komisyoncuları, kırtasiyeciler, terziler, sera ve bitki yetiştiricileri, ev yemekleri yapanlar, pasta, börek işi yapanlar, ekmek imalatçıları, basit tamirat işleri, cd, fotokopi, bilgisayar sarf malzemeleri satanlar, beyaz eşya, mobilya satıcıları gibi.

1 ila 9 çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri için, işverenleri ya da vekilleri ÇSGB belirlediği eğitim kurumlarında bununla ilgili sertifika programını bitiren, girdiği sınav da başarılı olanlar, işe giriş periyodik muayene, tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği kanunun aradığı iş sağlığı güvenliği, iş yeri hekimi görevlerini üstleneceklerdir.

Az tehlikeli işyerinde iş güvenliği uzmanı çalışan her işçi için 10 dakika, işyeri hekimi ise 5 dakika ayıracaktır.

Az tehlikeli işyerleri için iş güvenliği uzmanları  (C) sertifika yeterli olup, (A) ve (B) sertifikalı olanlarda görev yapabilir.

1 Temmuz sabahından itibaren yapılan denetimlerle az tehlikeli iş yerleri,1 ile 49 arasında işçi istihdam ediyorsa, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi bulundurmaması ya da 1 ila 9 çalışanı varsa sertifika almamışsa bu durumda 6.511 TL her ay için uygulanacaktır.

Şayet işyeri hem iş güvenliği uzmanı hem de  hekim çalıştırmazsa bu ceza iki katına çıkar ve her ay 13 bin TL ödenir. Bu ihlal yapılan denetimlerde   bir yıl boyunca tespit edilirse, ceza tutarı yaklaşık 156 bin TL olur. Kısaca  küçük işyerleri için işletmenin kapısına kilit vurmak demektir.

"Risk Almayın, Önlem Alın; Önlemek Ödemekten Ucuzdur"

http://www.alitezel.com/index.php?sid=yazi&id=8425

 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.