Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
TURİZM SEKTÖRÜNDE İSTİHDAMIN DESTEKLENMESİ EĞİTİM PROGRAMI (SİDEP) PDF Yazdır e-Posta
15 Haziran 2016

Image

Turizm Sektöründe İstihdamın Desteklenmesi Eğitim Programı (SİDEP) kapsamında ülke genelinde tatil ve diğer kısa süreli konaklama faaliyetleri, otel vb yerlerinin faaliyetleri, kendine ait veya kiralanmış mobilyalı evlerde bir aydan daha kısa süreli olarak konaklama faaliyetleri, tatil amaçlı pansiyonların faaliyetleri, kamp alanlarının, motorlu karavan, vb. için park yerlerinin faaliyetleri sektörlerinde faaliyette bulunan işverenlere belli şartlarla, çalıştırdıkları işçilerin üç ay süre ile net asgari ücret üzerinden ücretleri ile vergiler ve sigorta primi ve işsizlik sigortalı primi İş-Kur tarafından karşılanacaktır.

 

Turizm sektöründe istihdamın desteklenmesi amacıyla sağlanacak destekler ve yararlanma şartları İş-Kur’un 06/06/2016 tarihli, 2016-1 sayılı Genelgesinde açıklanmıştır.

 

1) Destek kapsamına giren işverenler

Turizm Sektöründe İstihdamın Desteklenmesi Eğitim Programı (SİDEP) kapsamına ülke genelinde NACE kodu

  • 55.20.01:Tatil ve diğer kısa süreli konaklama faaliyetleri
  • 55.10.02:Otel vb. konaklama yerlerinin faaliyetleri
  • 55.20.03:Kendine ait veya kiralanmış mobilyalı evlerde bir aydan daha kısa süreli olarak konaklama faaliyetleri
  • 55.20.04:Tatil amaçlı pansiyonların faaliyetleri
  • 55.10.05:Otel vb. konaklama yerlerinin faaliyetleri
  • 55.30.36:Kamp alanlarının, motorlu karavan vb için park yerlerinin faaliyetleri

Şeklinde olan sektörlerde faaliyette bulunan işverenler girmektedir.

 

2) İşverenlerin Destekten yararlanma şartları

a) Turizm sektörü ile ilgili belirlenmiş olan NACE kodlarında faaliyette bulunması

b) Sigortalıların 2015 yılı içeresinde SGK kayıtlarında işten çıkış kodunun 19 (mevsim bitimi iş akdinin askıya alınması) olarak bildirilmiş olması,

c) Sigortalıların İşten çıkış verilen işyerinde 2015 yılı içerisinde aynı çıkış kodunda en az 3 ay kalmış olması,

d) 01.01.2016-31.05.2016 tarihleri arasında aynı işyerinde işe başlatılarak, 9 ay kesintisiz çalıştırılmış olması,

d) İşverenin vergi borcunun bulunmaması veya vergi borçlarının yapılandırılmış olması,

e) İşverenin Türkiye genelinde SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması veya borçların taksitlendirilmiş/yapılandırılmış olması

gerekmektedir.

 

3) İşverenlere Sağlanan Destekler

Gerekli şartların mevcut olması halinde, 3 ay süreyle net asgari ücret üzerinden hesaplanacak ücret ile yine asgari ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve vergiler İş-Kur tarafından işverene ödenecektir.

 

3) Başvuru süresi

İşverenlere bu destek kapsamında ödeme yapılabilmesi için en geç 30.06.2017 tarihine kadar İş-Kur’a başvuru yapılması gerekmektedir.

Söz konusu Genelge metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.