Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim Şirket Hisse Devri İçin Yönetim Kurulu Kararı Zorunlu mu? PDF Yazdır e-Posta
31 Mayıs 2016

Image

Senede bağlanmamış paylardan, nama yazılı pay senetlerinden ve ilmühaberlerden doğan pay sahipliği hakları, pay defterinde kayıtlı bulunan pay sahibi veya pay sahibince, yazılı olarak yetkilendirilmiş kişi tarafından kullanılır.

Kanunda veya şirket esas sözleşmesinde aksi öngörülmedikçe, nama yazılı paylar, herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın devredilebilir. Bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı paylar, ancak şirketin onayı ile devrolunabilir. Şirket, sadece devralanın ödeme yeterliliği şüpheli ise ve şirketçe istenen teminat verilmemişse onay vermeyi reddedebilir. Esas sözleşmede, nama yazılı payların ancak şirketin onayıyla devredilebileceği öngörülebilir. Devir için gerekli onay verilmediği sürece, payların mülkiyeti ve paylara bağlı tüm haklar devredende kalır.

Buna göre, öncelikle şirket esas sözleşmesinde pay devrine ilişkin bir hüküm olup olmadığına bakılması, esas sözleşmede payların devri için şirket onayı öngörülmemiş ise payların bedeli de tamamen ödenmiş ise devrin pay defterine kaydı ve payları devralan kişinin genel kurula katılması gerekir.

Ancak esas sözleşmede payların şirket onayı ile devredileceğine ilişkin hüküm varsa ya da payların bedeli tamamen ödenmemiş ise devir için şirketin onayı gerekir. Devir için gerekli onay verilmediği sürece, payların mülkiyeti ve paylara bağlı tüm haklar devredende kalır. Bu durumda genel kurula payları devren kişi katılır. Genel kurul gündeminde pay devri ile ilgili hususa yer verilmesi gerekmiyor/Yaklaşım


Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.