Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belgesiz işçi işsiz kalacak PDF Yazdır e-Posta
25 Mayıs 2016

Image

Nihayet beklenen gün geldi… Yarından yani 26 Mayıs’tan itibaren bazı mesleklerde yeterlik belgesi olmayan işçileri çalıştırmak yasak olacak. Çalıştırana ise ceza var. 

Bir yıldır sürekli olarak gündeme getirilen ve işverenler ile işçilerin uyarıldığı bir mesele var. Yarından itibaren bazı mesleklerde yeterlik belgesi olmadan çalışmak yasak olacak. Bu belgenin temini için işçilere bir yıllık süre tanınmıştı ve bu süre yarın doluyor.

Söz konusu uygulama iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve iş kazalarının azaltılması açısından oldukça önemli ve gerekli. Ancak ülkemizde kalifiyeli iş gücünün yetersizliği, öğrencilerin meslek liselerinden uzaklaşmalarına yönelik eğitim politikaları ve yüksek işsizlik oranı ile birlikte yaşanan “ne iş olsa yaparım” yaklaşımı bu projeyi sakat bırakıyor. Nitekim geçen haftalarda Mesleki Yeterlik Kurumundan (MYK) yapılan açıklamaya göre standardı belirlenen 48 meslekte yaklaşık 500 bin çalışan bulunuyor, ancak belge için yapılan başvuru sayısı bunun çok çok gerisinde.

Belge yoksa iş de yok…

Yarından itibaren MYK tarafından standardı belirlenen mesleklerde yeterlilik belgesi olmayan işçinin çalıştırılması yasak. Bu durum bir bakıma yarından itibaren bu işçilerin yasal olarak işsiz kalmaları gerektiği anlamına geliyor. Ancak her üç çalışandan birinin zaten kayıtdışı olduğu bir ortamda bu kurala ne kadar kulak asılır ayrı bir konu…

Mesleki yeterlik belgesi olmadan işçi çalıştırılamayacak mesleklerin içinde ise oldukça emek yoğun sektörler bulunuyor. Örneğin; betoncu, duvarcı, inşaat boyacısı, sıvacı, yalıtımcı, bacacı, doğalgazcı, ahşap kalıpçısı bunlardan bazıları.

Şayet belgesiz işçi çalıştırdığınız tespit edilirse işverene her bir çalışan için 500 TL idari para cezası verilecek. Bu cezanın ne kadar caydırıcı olduğunu ve uygulamayı ne kadar etkileyeceğini izleyip göreceğiz. Ancak mevcut haliyle bu kuralların işverenlerce ihlal edilmesi ne yazık ki yüksek ihtimalli görülüyor.

Belgeyi kim veriyor?

İşçiler MYK tarafından ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanıyorlar. Şu an itibariyle ülkemizde 43 tane kuruluş belge vermeye yetkilendirilmiş ve bunların listesine MYK’nın resmi internet adresinden erişmek mümkün.

Bununla birlikte, daha önceden ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlardan mesleki yeterlilik belgesi almaları istenmiyor.

Sınav ücretine dikkat edin

Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan işçilerin 31 Aralık 2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti, 1 Ocak 2018 tarihinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Bununla birlikte Bakanlar Kurulu tarafından her meslek için ayrı ayrı sınav ücreti tutarları belirlenmiş ve bunun üzerindeki tutarlar fondan karşılanmıyor. Bu sebeple işçilerin sınav ücretlerine dikkat etmelerinde fayda var. Ayrıca sınavlardan başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmıyor ve tüm para ceplerinden çıkıyor. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/belgesiz-isci-issiz-kalacak-makale,3454.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.