Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İşverenler dikkat! Ücretler bankaya yatmazsa ne olur PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2016

Image

Ücretlerin nasıl ödeneceğine ilişkin yönetmelikte önemli bir değişiklik yapıldı. Bundan böyle 5 işçisi olan bir işveren de ücretleri banka aracılığıyla ödeyecek. Yoksa ceza ödemek zorunda kalacak.

Çalışma hayatında işverenlerin işçilerine ücretleri tamamen veya kısmen elden vermeleri konusuyla sıkça karşılaşıyoruz. İş Kanunu’na göre, işverenler çalıştırdıkları işçilere ödemelerini banka aracılığıyla yapmak zorunda. Ancak yönetmelik ile bu kural yumuşatılmış ve bazı işyerleri kapsam dışında bırakılmış.

Türkiye genelinde 10’dan az çalışanı olan işyerleri ücretleri elden ödeyebilmekteyken iki gün önce Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile bu sınır beşe indirildi. Değişiklik 1 Haziran’dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Yani Haziran ayından itibaren beş ve daha fazla işçisi olan işverenler ücretleri bankaya yatırmak zorunda kalacaklar. Eğer işyerinde beşten az işçi varsa ücretler elden ödenebilecek.

300 Bin işyerini ilgilendiriyor

Ücretlerin banka aracılığıyla ödenmesinde sınırın ondan beşe düşürülmesinde en önemli amaç kayıtdışı istihdamla mücadele. Böylece daha fazla kişi banka kayıtlarında görünecek ve takip edilebilecek.

SGK verilerine göre 10’dan az çalışanı olan işyeri sayısı yaklaşık 1,4 milyon ve toplam işyerlerinin %80’ini oluşturuyor. Yapılan değişiklikten yaklaşık 300 bin işyeri etkilenecek ve bundan böyle ücretleri bankadan ödeyecekler. Bu durum aynı zamanda yaklaşık 1,5 milyon işçinin ücretinin elden ödenirken artık bankadan ödeneceği anlamına geliyor.

Dikkat, hapis cezası da var…

Birçok işveren işçilerine daha fazla ücret ödemelerine karşın asgari ücret üzerinden SGK’ya bildiriyorlar. Bunun için de asgari ücret kadar kısmı banka üzerinden, geri kalan kısmı da elden işçiye ödüyorlar. Dolayısıyla ücret bordrolarında da işçi ücretini asgari ücret olarak gösteriyorlar.

 

Hal böyle olunca da sigortalıların ücretlerinin ücret bordrosunda eksik gösterilmesi halinde söz konusu bordro “muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge” olarak tanımlanıyor ve Vergi Usul Kanununa göre işverenler hakkında 1,5 ila 3 yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

Sonuç olarak 10’dan fazla işçi çalıştıran işverenlerin banka kanalıyla yapacakları ödemelerde ücretin tümünü bankaya yatırmaları, elden ödeme yapmamaları ve ücret bordrosunu da gerçeğe uygun düzenlemeleri gerekiyor.

İşverene para cezası

Bir işverenin ücret ödemesini bankadan yapmak zorunda olmasına karşın, kısmen veya tamamen elden yapması ve bu durumun tespit edilmesi halinde işçi başına 161 TL idari para cezası ödenmesi söz konusu. Örneğin, 10 işçisi olan bir işveren ücretleri bankadan değil de elden öderse toplamda 1.610 TL idari para cezası ödeyecek.

Burada dikkat edilmesi gereken husus ücretin bir kısmının bankadan bir kısmının ise elden yapılması halinde de bu cezanın ödenmesi gerektiği. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/isverenler-dikkat-ucretler-bankaya-yatacak-makale,3434.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.