Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
01 Haziran 2016' dan itibaren 5 ve üzeri işçi çalıştıran maaşı bankadan ödeyecek PDF Yazdır e-Posta
21 Mayıs 2016

Image

18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik’te işçiye, gazeteciye ve gemi adamına yapılan ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin düzenleme yer almaktadır.

Buna göre:

- İlgili yönetmeliğin yayımlanmasından önce, 5953 sayılı Basın İş Kanuna tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gazeteci çalıştıran işverenler, çalıştırdıkları gazeteciye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlülerdi.

21.05.2016 tarihi ile yürürlüğe giren ve 01.06.2016 tarihi itibariyle ile uygulanmaya başlanılacak düzenleme ile birlikte bu sayı 5 gazeteciye indirilmiştir.

- Yapılan değişiklikle Gazeteci çalıştıran işverenler, aynı zamanda 5953 sayılı Kanun hükümleri dışında kalan ve İş Kanununda “işçi” tanımına giren kimseleri çalıştırmaları hâlinde, çalıştırılan gazeteci sayısı ile işçi sayısı toplamınınen az 5 olması durumunda, çalıştırdıkları gazeteci ve işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

- 27058 sayılı Yönetmeliğin 8. Maddesine göre, Deniz İş Kanununa tabi olarak Türkiye genelinde en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler veya işveren vekilleri, çalıştırdıkları gemi adamına, o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler. Söz konusu fıkrada yer alan “en az 10 gemi adamı” ibaresi Yönetmelik ile değiştirilerek “en az beş gemi adamı” olarak düzenlenmiştir.

- 21.05.2016 tarihli Yönetmelikle yapılan değişiklikle işyerleri ve işletmelerinde İş Kanunu hükümlerinin uygulandığı işverenler ile üçüncü kişiler, Türkiye genelinde çalıştırdıkları işçi sayısının en az 5 olması hâlinde, çalıştırdıkları işçiye o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlüdürler.

Bu yükümlülük eskiden on işçiden fazla işçi çalıştırılması halinde doğmaktaydı.

İDARİ PARA CEZASI:

4857 Sayılı İş Kanununda Yönetmelik çerçevesinde 5 işçiden fazla işçi çalıştırılması halinde işçinin ücret, prim, ikramiye ve her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödememenin cezası 2016 yılı için çalışan başına ve her ay olmak üzere 161.-TL olarak belirlenmiştir.

Bu çerçevede 100 işçi çalıştıran işyerinde bir yıl süre ile yükümlülüğe aykırı davranmanın idari para cezası 100 x 12 x 161 = 193.200-TL olarak uygulanacaktır.

Yönetmelik yayımı tarihini izleyen aybaşında diğer bir deyişle, 01.06.2016 tarihinde yürürlüğe girecektir. pwc

 

21 Mayıs 2016 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 29718

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

MADDE 1 – 18/11/2008 tarihli ve 27058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Banka: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki bankaları,”

“ç) Hesap: 5411 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar nezdinde açılan hesabı,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az 10 gazeteci” ibaresi “en az beş gazeteci” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az 10 olması durumunda,” ibaresi “en az beş olması durumunda,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az 10 gemi adamı” ibaresi “en az beş gemi adamı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “en az 10 olması halinde,” ibaresi “en az beş olması halinde,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik yayımı tarihini izleyen ay başında yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Yönetmelik hükümlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı ve Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan birlikte yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

18/11/2008

27058

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin

Tarihi

Sayısı

5/12/2009

27423

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.