Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ’NİN GİDER YAZILABİLECEĞİ VE YAZILAMAYACAĞI HALLER PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2016

Image

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na bağlı (1) sayılı tarife listesinde yer alan Otomobil, Motosiklet, Arazi Taşıtları, Kaptıkaçtı vb. taşıtlara ait MTV yalnızca taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşan işletmelerin bu amaçla, kiraya verdikleri araçlara için ödenen motorlu taşıtlar vergisi gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmektedir. Fakat taşıt kiralama faaliyeti dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi ödenen motorlu taşıtlar vergisi gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.

Görüleceği üzere (1) sayılı tarife listesinde yer alan Otomobil, Motosiklet, Arazi Taşıtları, Kaptıkaçtı vb. taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergisinin gider olarak dikkate alınması sadece taşıt kiralama işi ile uğraşan işletmelere tanınmış, sürücü kursu ve taksi işletmesi gibi işletmelere bu imkan tanınmamıştır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarife listesinde yer alan; uçak ve helikopterlerden ticari maksatla kullanılanlara ait motorlu taşıtlar vergisi; gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmektedir. Ancak ticari maksatla kullanılmayan uçak ve helikopterlere ait motorlu taşıtlar vergisi gider yazılamaz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na bağlı (2) sayılı tarife listesinde yer alan Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Motorlu Karavan, Panelvan vb. araçlar için ödenen motorlu taşıtlar vergisi gider kaydedilmemesi için özel bir düzenleme mevcut olmadığından bu tarifede yer alan araçlar için ödenen motorlu taşıtlar vergisi gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmektedir. Osman Doğan/Yaklaşım / Mayıs 2016 / Sayı: 281


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.